Δέντρο σε δάσος στην Αμερική
Το αγέρωχο δέντρο που ακμάζει όταν χτυπηθεί από κεραυνό

Στις ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής, ένα παράξενο δέντρο έχει εξελιχθεί όχι μόνο για να αντέχει τη μανία της φύσης, αλλά για να τη μετατρέπει σε όπλο επιβίωσης.

Το αλμέντρο (Dipteryx oleifera) δεν φοβάται τον ουρανό – αντίθετα, φαίνεται να ευδοκιμεί όταν ο κεραυνός το χτυπά. Κυριολεκτικά.

Νέα επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως ένα εντυπωσιακό οικολογικό φαινόμενο: το δέντρο αυτό επιβιώνει από ηλεκτροπληξίες εκατομμυρίων βολτ, την ώρα που η γύρω βλάστηση δεν έχει την ίδια τύχη. Στην πραγματικότητα, οι κεραυνοί φαίνεται να λειτουργούν ως… «εκκαθαριστές ανταγωνιστών» για το αλμέντρο, το οποίο συνεχίζει απτόητο την ανάπτυξή του ενώ γύρω του όλα καίγονται, μαραίνονται ή νεκρώνονται.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Μπάρο Κολοράντο του Παναμά, όπου ερευνητές τοποθέτησαν δίκτυα καμερών και εξειδικευμένων αισθητήρων ώστε να εντοπίζουν με ακρίβεια πότε και πού πέφτουν κεραυνοί. Από το 2014 έως το 2019, καταγράφηκαν 94 περιστατικά. Κι από αυτά, τα εννέα χτύπησαν αλμέντρο.

Το αποτέλεσμα; Όλα τα αλμέντρο επιβίωσαν χωρίς σοβαρές απώλειες. Αντίθετα, άλλα γειτονικά δέντρα παρουσίασαν σοβαρές βλάβες: το 64% εξ αυτών πέθαναν εντός δύο ετών, ενώ υπήρξε πενταπλάσια απώλεια φυλλώματος σε σχέση με τα αλμέντρο. Οι κεραυνοί σκότωσαν κατά μέσο όρο 9,2 γειτονικά δέντρα ανά πλήγμα, μεταφέροντας την εκκένωση μέσω κλαδιών ή του αέρα, καταστρέφοντας και τα αναρριχώμενα φυτά που «σκαρφαλώνουν» στο φλοιό του.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό; Το αλμέντρο είναι 68% πιθανότερο να κεραυνοβοληθεί σε σχέση με άλλα είδη. Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως ο φλοιός και τα αγγεία του εμφανίζουν υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, επιτρέποντάς του να απορροφά την ενέργεια χωρίς να καταστρέφεται – σαν να έχει ενσωματωμένο φυσικό αλεξικέραυνο.

Με λίγα λόγια, το αλμέντρο δεν είναι απλώς ανθεκτικό. Είναι στρατηγικά ευνοημένο από τη φύση. Εκμεταλλεύεται τις ηλεκτρικές θύελλες για να εξαλείψει τον ανταγωνισμό και να κατακτήσει τον ήλιο. Όσο όλα τα άλλα δέντρα φοβούνται τον ουρανό, εκείνο τον καλεί.

Κάπως έτσι, η ζούγκλα απέκτησε έναν αθόρυβο κυρίαρχο – και οι επιστήμονες ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο εντυπωσιακά απρόβλεπτη μπορεί να είναι η εξέλιξη.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζωη
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νότης Μηταράκης σε μετωπική σύγκρουση: «Ο δόκτωρ, του δόκτωρ - South Eastern κι εσείς»
«Στα άκρα» η κόντρα Κωνσταντοπούλου - Μηταράκη στη Βουλή: Ανταλλαγή πυρών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα πτυχία
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νότης Μηταράκης σε μετωπική σύγκρουση: «Ο δόκτωρ, του δόκτωρ - South Eastern κι εσείς»
εκπαιδευτικοί
Σφοδρή διαμαρτυρία πολυτέκνων για την απουσία δημογραφικής μέριμνας στις προσλήψεις εκπαιδευτικών
Η Συνομοσπονδία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τον «νόμο Γαβρόγλου», αγνοώντας τις...
Σφοδρή διαμαρτυρία πολυτέκνων για την απουσία δημογραφικής μέριμνας στις προσλήψεις εκπαιδευτικών
ryanair.jpg
«Απογειώνεται» από Θεσσαλονίκη η Ryanair – Σκιά στις πτήσεις και στον τουρισμό
Οριστική αποχώρηση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σχεδιάζει η εταιρεία – Ανησυχία για συνδέσεις, οικονομία και εργαζομένους
«Απογειώνεται» από Θεσσαλονίκη η Ryanair – Σκιά στις πτήσεις και στον τουρισμό
agiasmos.jpg
Ταχύτερα και πλήρως ψηφιακά οι εγγραφές στην Α΄ Δημοτικού - Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για 69.895 μαθητές
Πρόωρη «πρεμιέρα» για τη νέα σχολική χρονιά: Ολοκληρώθηκαν οι κατανομές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Ταχύτερα και πλήρως ψηφιακά οι εγγραφές στην Α΄ Δημοτικού - Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για 69.895 μαθητές