ηφαίστειο
Κίνδυνος από τα Λαχάρια και την Ηφαιστειακή Τέφρα

Το ηφαίστειο Fuego στη Γουατεμάλα, γνωστό για την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, συνεχίζει να εκρήγνυται, εκτοξεύοντας λάβα και απειλώντας τις γύρω περιοχές. Οι αρχές της χώρας προχώρησαν στην εκκένωση σχεδόν 300 οικογενειών, ενώ προειδοποιούν ότι περίπου 30.000 άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, θα μπορούσαν να βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο.

Η έκρηξη, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, δεν έχει προκαλέσει θύματα έως τώρα. Ωστόσο, οι αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών, κλείνοντας όλα τα σχολεία στην περιοχή και περιορίζοντας την κυκλοφορία σε έναν βασικό δρόμο που συνδέει αρκετές κοινότητες.

Κίνδυνος από τα Λαχάρια και την Ηφαιστειακή Τέφρα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προέρχεται από το ηφαίστειο Fuego δεν είναι η ίδια η έκρηξη, αλλά τα λαχάρια, δηλαδή τα ηφαιστειακά «τσουνάμια» που περιέχουν στάχτη, πέτρες, λάσπη και συντρίμμια. Αυτά τα φυσικά φαινόμενα μπορεί να σκεπάσουν ολόκληρα χωριά και να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές.

Το ηφαίστειο Fuego, με ύψος 3.763 μέτρα, εκρήγνυται από τον Ιούνιο του 2023, ενώ η τελευταία σημαντική έκρηξη είχε συμβεί το 2018, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 194 άνθρωποι και 234 άτομα αγνοούνταν. Σημειώνεται ότι το ηφαίστειο είχε παραμείνει ανενεργό μόνο για 50 ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Σεισμολογίας, Ηφαιστειολογίας, Μετεωρολογίας και Υδρολογίας (Insivumeh).

Περιορισμοί στις Αεροπορικές Μεταφορές

Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύεται από το Fuego μπορεί να φτάσει τα 7.000 μέτρα στον αέρα, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να προχωρούν σε περιορισμούς στις πτήσεις. Σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών της Γουατεμάλας, η ροή του ηφαιστειακού υλικού παραμένει μέτρια, αλλά αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φινλανδία: Αντιδήμαρχος του Ελσίνκι πιάστηκε να ζωγραφίζει παρανόμως γκράφιτι
"Graffiti": Υπάρχει ελληνική λέξη;
Η ελληνική γλώσσα παραμένει ζωντανή και εξελισσόμενη, ενσωματώνοντας όρους από άλλες γλώσσες, όταν αυτοί καλύπτουν σύγχρονες εκφραστικές ανάγκες.
"Graffiti": Υπάρχει ελληνική λέξη;
ΔΥΠΑ
ΔΥΠΑ: Επίδομα 300€ στους ανέργους χωρίς αίτηση στον λογαριασμό τους
Κανένα χαρτί, καμία αίτηση, καμία ουρά. Η ΔΥΠΑ «χτυπά» μόνη της την πόρτα των δικαιούχων και καταθέτει απευθείας 300 ευρώ — Αναλυτικά τα κριτήρια
ΔΥΠΑ: Επίδομα 300€ στους ανέργους χωρίς αίτηση στον λογαριασμό τους