Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ σε επιστολή της στον Αντόνιο Γκουτέρες, η αντιπροσωπεία του Παναμά στον ΟΗΕ

Η παναμαϊκή κυβέρνηση εξέφρασε την Τρίτη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την ανησυχία της για την πρόθεση που διατύπωσε δημόσια επανειλημμένα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο τη Διώρυγα του Παναμά (φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).

Σε επιστολή της στον κ. Γκουτέρες, η αντιπροσωπεία του Παναμά στον διεθνή οργανισμό έκρινε ότι οι δηλώσεις του κ. Τραμπ στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του προχθές Δευτέρα είναι «ανησυχητικές».

«Ζητούμε τις καλές υπηρεσίες σας για να επιδοθεί αυτή η επιστολή στα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», του οποίου ο Παναμάς είναι κράτος-μη μόνιμο μέλος από την 1η Ιανουαρίου, σημειώνεται στο κείμενο που διανεμήθηκε στον Τύπο από την παναμαϊκή διπλωματία.

Στην ομιλία του προχθές, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την απειλή του ότι η Ουάσιγκτον θ’ «ανακτήσει» τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας οδού που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Διώρυγα, που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, εγκαινιάστηκε το 2014 και ο έλεγχός της παραδόθηκε στον Παναμά το 1999, δυνάμει συμφωνίας που είχε κλείσει με τη χώρα ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ.

Ο Ρεπουμπλικάνος μόλις επέστρεψε στην εξουσία στις ΗΠΑ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η χώρα του υφίσταται «άδικη» μεταχείριση από τον Παναμά και ότι το «δώρο» αυτό δεν έπρεπε να είχε «δοθεί» ποτέ στη χώρα.

«Θα την ξαναπάρουμε πίσω»

«Οι υποσχέσεις που μας είχε δώσει ο Παναμάς δεν τηρούνται» πέταξε, επιμένοντας πως τα κόστη διέλευσης των αμερικανικών πλοίων είναι διογκωμένα, παρά τις κατηγορηματικές διαπραγματεύσεις της αρμόδιας αρχής.

Και «πάνω απ’ όλα, η Κίνα εκμεταλλεύεται τη Διώρυγα του Παναμά, και δεν τη δώσαμε στην Κίνα, τη δώσαμε στον Παναμά. Και θα την ξαναπάρουμε πίσω», είπε, χωρίς να ξεκαθαρίσει πώς.

Λίγες ημέρες προτού αναλάβει την εξουσία, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τραμπ δεν απέκλεισε τη χρήση βίας προς αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Εξετάζονται αύριο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ σε 4 μαθήματα ειδικότητας
Πανελλαδικές 2026: Το alfavita θα παρουσιάσει αύριο όπως κάθε μέρα πρώτο τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλαδικές 2026: Εξετάζονται αύριο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ σε 4 μαθήματα ειδικότητας
αποτυπώματα
ΑΠΔ: «Όχι» στην παρακολούθηση δημοσίων υπαλλήλων με δακτυλικό αποτύπωμα
Αρνητική είναι η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στο αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την παρακολούθηση των δημοσίων υπαλλήλων με...
ΑΠΔ: «Όχι» στην παρακολούθηση δημοσίων υπαλλήλων με δακτυλικό αποτύπωμα
εκλογες
Εκλογές στον Ζ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης: Το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Παρέμβασης»
Οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στη ΔΟΕ θα διεξαχθούν στις 10 Ιουνίου.
Εκλογές στον Ζ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης: Το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Παρέμβασης»