astronautis
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πώς θα ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές οι εγκλωβισμένοι αστροναύτες του Starliner

Οι δύο αστροναύτες της NASA που εγκλωβίστηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λόγω βλάβης στο σκάφος Starliner της Boeing επιβεβαίωσαν πως θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού η NASA εφαρμόζει την επιστολική ψήφο από το 1997, όταν η πολιτεία του Τέξας πέρασε ειδική νομοθεσία για την ψήφο των αστροναυτών.

Δεδομένου ότι η NASA έχει την έδρα της στο Χιούστον, πρωτεύουσα του Τέξας, σχεδόν όλοι οι αστροναύτες της έχουν δικαίωμα ψήφου στην πολιτεία.

Ο νόμος ψηφίστηκε ειδικά για τον αστροναύτη της NASA Ντέιβιντ Γουλφ, ο οποίος ψήφισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Mir το 1997.

Και το 2020, η αστροναύτης της NASA Κέιτ Ρούμπινς έγινε η πρώτη αμερικανίδα που ψήφισε από τον ISS.

Σειρά έχουν τώρα ο Μπουτς Ουίλμορ και η Σουνίτα Ουίλιαμς, το πλήρωμα της παρθενικής πτήσης του Starliner τον περασμένο Ιούνιο.

Η αποστολή ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μόνο οκτώ ημέρες, όμως το σκάφος εμφάνισε πολλαπλές βλάβες στη διάρκεια του ταξιδιού και η NASA έκρινε ότι το ταξίδι της επιστροφής θα ήταν ριψοκίνδυνο.

Το Starliner επέστρεψε άδειο στη Γη και οι δύο αστροναύτες εγκλωβίστηκαν στον ISS μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε θα επιστρέψουν με σκάφος της SpaceX.

«Έστειλα σήμερα το αίτημα για ψηφοδέλτιο και θα μας το στείλουν σε μια-δυο μέρες» δήλωσε ο Ουίμπορ στους δημοσιογράφους στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται για το προσωπικό του αμερικανικού στρατού που υπηρετεί στο εξωτερικό. Ο ψηφοφόρος στέλνει μια αίτηση για να παραλάβει το ψηφοδέλτιο, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται ταχυδρομικά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ψηφοδέλτιο είναι ένα κρυπτογραφημένο αρχείο PDF, του οποίου τον κωδικό γνωρίζει μόνο ο αστροναύτης. Για το άνοιγμα και την επεξεργασία του αρχείου απαιτείται επίσης το αντίστοιχο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Όταν σταλεί πίσω στη Γη, το αρχείο εκτυπώνεται και ακολουθεί την ίδια διαδικασία με τα φυσικά ψηφοδέλτια.

Οι τρεις άλλοι αμερικανοί που βρίσκονται σήμερα στον ISS δεν θα ψηφίσουν από το Διάστημα στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Μάθιου Ντόμινικ, ο Μάικλ Μπάρατ και η Ζανέτ Επς θα έχουν ήδη επιστρέψει στη Γη από τις 6 Οκτωβρίου.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζοσιμ
Ιωάννινα: Ζητείται άμεση λύση στέγασης για τους 300 μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής μετά τον σεισμό του Μαρτίου
Σε καθεστώς αβεβαιότητας το Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων για τη νέα σχολική χρονιά
Ιωάννινα: Ζητείται άμεση λύση στέγασης για τους 300 μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής μετά τον σεισμό του Μαρτίου
ΑΚινητα
Το νέο χαράτσι στα ακίνητα από τον Ιανουάριο του 2027 – Πώς θα υπολογίζεται
Νέος δημοτικός φόρος στα ακίνητα: Όλες οι αλλαγές για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές με το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης
Το νέο χαράτσι στα ακίνητα από τον Ιανουάριο του 2027 – Πώς θα υπολογίζεται
Χάρης Δούκας
Σφοδρή επίθεση Δούκα στην κυβέρνηση: Καταγγέλλει «εκλογικό σύστημα από τα Φίτζι» και οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων
Αντιδράσεις στην Αυτοδιοίκηση: Γιατί ο Χάρης Δούκας παρομοιάζει τις νέες ρυθμίσεις με τις υπηρεσίες των υπουργείων
Σφοδρή επίθεση Δούκα στην κυβέρνηση: Καταγγέλλει «εκλογικό σύστημα από τα Φίτζι» και οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων
ρεθ
Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2026: Η δημιουργική σύμπραξη Επιστήμης και Τέχνης από τα σχολεία του Ρεθύμνου
Ρέθυμνο: Όταν η Χημεία της θάλασσας γίνεται Τέχνη στη Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2026
Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2026: Η δημιουργική σύμπραξη Επιστήμης και Τέχνης από τα σχολεία του Ρεθύμνου