Κόσμος

Ναΐμ Κασέμ: Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ μετά το θάνατο Νασράλα

κασεμ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Το συμβούλιο της Σούρα», ηγετικό όργανο της Χεζμπολάχ, «συμφώνησε στην εκλογή του σέιχ Ναΐμ Κάσεμ στη θέση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ»

Ο Ναΐμ Κασέμ είναι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ μετά το θάνατο του Χασάν Νασράλα. 

Γεννημένος το 1953 στη Βηρυτό, ο Κασσέμ υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ για περισσότερα από 30 χρόνια.

Διορίστηκε αναπληρωτής αρχηγός το 1991 και παρέμεινε στο ρόλο του όταν ο Χασάν Νασράλα έγινε αρχηγός ένα χρόνο αργότερα.

Το μηνύματα στο Ισραήλ

Ο Κασέμ ήταν το πρώτο μέλος της ανώτατης ηγεσίας της Χεζμπολάχ που έκανε τηλεοπτικά σχόλια μετά τη δολοφονία του Νασράλα. Τότε δηλώσει ότι η Χεζμπολάχ θα επέλεγε διάδοχο του δολοφονηθέντος ηγέτη της «με την πρώτη ευκαιρία» και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.

Ο Κασσέμ είχε ξεκαθαρίσει ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην ένοπλη οργάνωση και το Ισραήλ είναι ένας πόλεμος για το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος και η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα ήταν αυτή, καθώς οι δυνατότητες της λιβανέζικης οργάνωσης παρέμεναν «άθικτες» παρά τα «οδυνηρά χτυπήματα».

«Παράθυρο ευκαιρίας»

Στο ίδιο διάγγελμα ήταν που υποστήριξε πως η Χεζμπολάχ θα στήριζε τις προσπάθειες του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι στην κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, παραλείποντας για πρώτη φορά την αναφορά στην ανάγκη εκεχειρίας στη Γάζα.

Το 30λεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου χάθηκαν τα ίχνη του ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ, Χασίμ Σαφεντίν, που ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα μέχρι τότε και 11 ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Υπενθυμίζεται ότι, η δολοφονία του Σιαφεντίν επιβεβαιώθηκε από τη Χεζμπολάχ στις 23 Οκτωβρίου.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος