livanos
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε να απομακρυνθούν άμεσα οι άμαχοι από ορισμένους τομείς

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, με μια σειρά από δυνατές εκρήξεις και τεράστιες ποσότητες καπνού να αναφέρονται στα νότια της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει νωρίτερα την εκκένωση τμημάτων των νότιων προαστίων της Βηρυτού.

Πιο συγκεκριμένα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι οι σύμμαχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδίως η λιβανική Χεζμπολάχ και η παλαιστινιακή Χαμάς, θα συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ, εντείνοντας τις ανησυχίες πως επίκειται ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή, δυο ημέρες προτού συμπληρωθεί η επέτειος της εφόδου άνευ προηγουμένου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

«Στρατιώτες του ισραηλινού εχθρού αποπειρώνται εκ νέου να προελάσουν προς τα περίχωρα του δήμου του χωριού Αντάισα» και «οι εχθροπραξίες συνεχίζονται», επεσήμανε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της νωρίς το πρωί, ισχυριζόμενη πως ανάγκασε στοιχεία του ισραηλινού στρατού να «τραπούν σε υποχώρηση» στη ζώνη αυτή.

Σειρά από εκρήξεις σε προπύργιο της Χεζμπολάχ

Παράλληλα, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού ακούστηκε σειρά από εκρήξεις όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε να απομακρυνθούν άμεσα οι άμαχοι από ορισμένους τομείς.

Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εξαιρετικά σφοδρούς βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού, κατεδαφίζοντας ολόκληρα κτίρια.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet —την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ—, οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολάχ όπου πιστεύεται πως βρισκόταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικός διάδοχος του γενικού γραμματέα του κόμματος Χασάν Νασράλα.

ΗΠΑ: Επιτέθηκε σε Χούθι στην Υεμένη

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε χθες πως το Ισραήλ πρέπει να «εξετάσει άλλες επιλογές» και να μην πλήξει πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί προχθές. Είπε πως προσπαθεί να «κινητοποιήσει τον υπόλοιπο κόσμο» για να κατευναστεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έκρινε πως το Ισραήλ θα έπρεπε να «πλήξει» ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες πως έπληξε 15 στόχους —εγκαταστάσεις, οπλικά συστήματα κ.λπ.— των Χούθι στην Υεμένη, από όπου το κίνημα ανταρτών αυτό, που πρόσκειται στο Ιράν, εξαπολύει επιθέσεις του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που θεωρεί ότι συνδέονται με αυτό ή με συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι σκότωσε 250 μαχητές της Χεζμπολάχ και έπληξε πάνω από 2.000 θέσεις ή εγκαταστάσεις της αφότου άρχισε, τη Δευτέρα, χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του κινήματος στον νότιο Λίβανο, όπου έχει υποστεί, κατά τις ανακοινώσεις του, εννιά απώλειες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κατώτατος μισθός
Παράλληλη μισθοδοσία και σύνταξη: Πότε «καίγεται» ο συντάξιμος χρόνος – Τι έκρινε το ΝΣΚ με τη γνωμοδότηση 80/2025
Πότε η παράλληλη μισθοδοσία με σύνταξη ακυρώνει τον συντάξιμο χρόνο – Τι έκρινε η γνωμοδότηση 80/2025 του ΝΣΚ
Παράλληλη μισθοδοσία και σύνταξη: Πότε «καίγεται» ο συντάξιμος χρόνος – Τι έκρινε το ΝΣΚ με τη γνωμοδότηση 80/2025
εργαζομενοι καθονται σε τραπέζι
Οι 5+1 μεγάλες αλλαγές στην εργασία το 2026 – Δυσπιστία, απολύσεις, AI και μια μικρή ελπίδα
Τι αποκαλύπτει η διεθνής έρευνα της Glassdoor για το πώς θα δουλεύουμε, πόσο θα πληρωνόμαστε και πόσο ασφαλείς θα αισθανόμαστε μέσα στο 2026
Οι 5+1 μεγάλες αλλαγές στην εργασία το 2026 – Δυσπιστία, απολύσεις, AI και μια μικρή ελπίδα
Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας για Γυμνάσια και Λύκεια από το 2025–2026
Σαφές πλαίσιο για τη διάρκεια μαθημάτων και διαλειμμάτων – Χωρίς επιτρεπτές παρεκκλίσεις στη δομή του σχολικού χρόνου
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας για Γυμνάσια και Λύκεια από το 2025–2026