livanos
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Πυριτιδαποθήκη είναι η Μέση Ανατολή, μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης που πραγματοποιεί από τα μεσάνυχτα ο ισραηλινός στρατός στον νότιο Λίβανο.

Συγκεκριμένα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι άρχισαν «περιορισμένες» χερσαίες «επιδρομές» σε χωριά στον νότιο Λίβανο, εναντίον του κινήματος Χεζμπολάχ.

«Όπως προβλέπει απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (...) πριν από λίγες ώρες άρχισαν περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού, αναφέρει ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα», προστίθεται.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι το Ισραήλ διεξάγει «περιορισμένης» έκτασης χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Παρά τα όσα υποστηρίζει το Ισραήλ, για περιορισμένη εισβολή, ο Ελάια Μαγκνιερ, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τις Βρυξέλλες δηλώνει ότι η ισραηλινή δύναμη στα σύνορα με τον Λίβανο αυξάνεται σε μέγεθος και πιθανότατα σχεδιάζει να περικυκλώσει και να εξοντώσει τις ειδικές δυνάμεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, δύο μονάδες νότια και μία μονάδα βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

«Δεν συμβαίνει αυτό που μας λένε οι Ισραηλινοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι Ισραηλινοί έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον 18 ταξιαρχίες.

«Άρα μιλάμε για 70.000 έως 100.000 στρατιώτες», δήλωσε ο Μάγκνιερ στο Al Jazeera.

Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στην χώρα από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Επίθεση σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Σιδώνα

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης βομβαρδισμό με στόχο κτήριο στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, κοντά στη Σιδώνα, πόλη του νοτίου Λιβάνου, κατά παλαιστινιακή πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και πληροφορίες που μετέδωσε λιβανικό μέσο ενημέρωσης.

Νέοι βομβαρδισμοί κατά της Βηρυτού

Παράλληλα με την εισβολή, τεράστιες διαδοχικές εκρήξεις, τουλάχιστον οκτώ, ακούστηκαν σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με ένα τεράστιο σύννεφο καπνού μα καλύπτει την πόλη. Οι ισραηλινοί είχαν ενημερώσει με ανακοίνωση στα αραβικά, να εγκαταλείψουν   τρία κτίρια  στη Νταχίγια, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Τα Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να πετούν πάνω από τα νότια προάστια της Βηρυτού, και μετά τους βομβαρδισμούς.

Τρεις νεκροί στην Δαμασκό

Επίθεση πραγματοποίησε το Ισραήλ και κατά της Δαμασκού, όπου τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και μία δημοσιογράφος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης: Μήνυμα πολιτικής αλλαγής με σκληρή κριτική στο «σύστημα Μητσοτάκη»
Το ιδεολογικό κείμενο Ανδρουλάκη για την ακρίβεια, το κράτος δικαίου και τις ανισότητες
Νίκος Ανδρουλάκης: Μήνυμα πολιτικής αλλαγής με σκληρή κριτική στο «σύστημα Μητσοτάκη»
Ευρωπαϊκή Ένωση
782 θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο - Μισθός έως 8.651 ευρώ
Ευρωπαϊκό προσκλητήριο για 782 στελέχη πληροφορικής και δεδομένων - Ανοιχτές οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις με αποδοχές που αγγίζουν τα 8.650 ευρώ
782 θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο - Μισθός έως 8.651 ευρώ
επιμορφωση
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία
Μόνιμο προσωπικό σε ΣΑΕΚ για τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε όνομα για το νέο κόμμα που θα ανακοινώσει
Αλέξης Τσίπρας: Με χρώματα «Μπαρτσελόνα» και σύνθημα «Ομάδα για πρωτάθλημα» το νέο του κόμμα
Αλέξης Τσίπρας: Η ανάρτηση με την μπάλα της Μπαρτσελόνα και οι συμβολισμοί για το νέο κόμμα
Αλέξης Τσίπρας: Με χρώματα «Μπαρτσελόνα» και σύνθημα «Ομάδα για πρωτάθλημα» το νέο του κόμμα