παιδί
Τι έδειξε έρευνα του BBC

Ανησυχητικά στοιχεία έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας του BBC.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από 700 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιήσει αναρτήσεις σε ιστοσελίδα που είναι υπέρ των αυτοκτονιών αναζητώντας παρτενέρ για να αυτοκτονήσει μαζί τους.

Το BBC δεν κατονομάζει την ιστοσελίδα, αλλά επισημαίνει ότι έχει ξεχωριστό χώρο στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Η έρευνα, μάλιστα, συμπέρανε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τη σελίδα για να στοχεύσουν σε ευαίσθητα άτομα, κυρίως γυναίκες.

Τα ευρήματα της έρευνας

Τον Δεκέμβριο του 2019, γράφει το βρετανικό δίκτυο, ο 28χρονος γιος της Άντζελα Στίβενς, Μπρετ, ταξίδεψε από το σπίτι του στα Μιντλαντς έως στη Σκοτία για να συναντήσει μια γυναίκα με την οποία είχε επικοινωνήσει μέσω της πλατφόρμας. Νοίκιασαν ένα σπίτι μέσω Airbnb και αυτοκτόνησαν παρέα.

«Μου λείπουν τα πάντα, το χαμόγελό του, το γέλιο του» λέει η Άντζελα, η οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια ερευνώντας τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, την οποία συγκρίνει με μια σκοτεινή εφαρμογή γνωριμιών. 

Η πλατφόρμα ενθαρρύνει τος χρήστες να βάλουν τέλος στη ζωή τους και προσφέρει και οδηγίες για το πώς να το κάνουν, με την ανάλυση του BBC να δείχνει ότι σε αυτή συμμετέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Η ομάδα του BBC έστησε έναν λογαριασμό και ανέλυσε τον αριθμό και το περιεχόμενο των μηνυμάτων. Τα μέλη της πλατφόρμας αναρτούν την ηλικία, το φύλο, την κατοικία και την μέθοδο αυτοκτονίας που προτιμούν, ψάχνοντας κάποιον να πεθάνει μαζί τους.

Μία ακόμα πιο σοκαριστική πλευρά της πλατφόρμας

Η έρευνα, πάντως, αποκαλύπτει και ακόμη μια ανατριχιαστική πτυχή της πλατφόρμας. Υπάρχουν άνθρωποι «αρπακτικά» που ουσιαστικά τη χρησιμοποιούν για να βάλουν στο στόχαστρο ευάλωτους ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες.

Το 2022 σε ένα δικαστήριο στη Γλασκόβη παρουσιάστηκε η περίπτωση του 31χρονου Κρεγκ ΜακΝάλι, ο οποίος απαντούσε σε μηνύματα από νεαρές γυναίκες που έψαχναν κάποιον να πεθάνει μαζί τους. Έπεισε μια από αυτές, μια 25χρονη κοπέλα, να πάει στο διαμέρισμά του και να προβάρουν τον θάνατό της. Ο Μακνάλι επανειλημμένα προσπάθησε να την πνίξει μέχρι εκείνη να χάσει τις αισθήσεις της.

Ο ΜακΝάλι συνελήφθη σπίτι του και οι έρευνες έδειξαν ότι είχε προσφέρει ανάλογη βοήθεια και σε άλλες γυναίκες που είχαν αυτοκτονικές τάσεις. Τις είχε συναντήσει όλες στην συγκεκριμένη πλατφόρμα. 

Ένα από τα θύματά του ήταν η 22χρονη Ρομπέρτα Μπάρος, η οποία πήγε στο διαμέρισμά του, τον συνάντησε μια φορά, αλλά αρνήθηκε να κλείσει κι άλλο ραντεβού. Η Ρομπέρτα, πάντως, έδωσε τέλος στη ζωή της τον Φεβρουάριο του 2020. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νταντάδες της γειτονίας
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Το νέο δίχτυ φροντίδας για γονείς και βρέφη ανοίγει στις 24 Απριλίου
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αιτήσεις, ποσά και προϋποθέσεις
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Το νέο δίχτυ φροντίδας για γονείς και βρέφη ανοίγει στις 24 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ευκαιρίες απασχόλησης στην Αστυνομία: 98 προσλήψεις για αποφοίτους Λυκείου και Γυμνασίου
Το κύριο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων προσλήψεων είναι ότι απευθύνονται σε υποψηφίους που δεν κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Ευκαιρίες απασχόλησης στην Αστυνομία: 98 προσλήψεις για αποφοίτους Λυκείου και Γυμνασίου
Δασκάλα βίασε μαθητές στις ΗΠΑ
Φρίκη: Δασκάλα δημοτικού κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση μαθητών
Δασκάλα δημοτικού στις ΗΠΑ κατηγορείται για βιασμό δύο μαθητών - Ο ένας ήταν στο σχολείο της
Φρίκη: Δασκάλα δημοτικού κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση μαθητών