παιδί
Τι έδειξε έρευνα του BBC

Ανησυχητικά στοιχεία έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας του BBC.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από 700 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιήσει αναρτήσεις σε ιστοσελίδα που είναι υπέρ των αυτοκτονιών αναζητώντας παρτενέρ για να αυτοκτονήσει μαζί τους.

Το BBC δεν κατονομάζει την ιστοσελίδα, αλλά επισημαίνει ότι έχει ξεχωριστό χώρο στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Η έρευνα, μάλιστα, συμπέρανε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τη σελίδα για να στοχεύσουν σε ευαίσθητα άτομα, κυρίως γυναίκες.

Τα ευρήματα της έρευνας

Τον Δεκέμβριο του 2019, γράφει το βρετανικό δίκτυο, ο 28χρονος γιος της Άντζελα Στίβενς, Μπρετ, ταξίδεψε από το σπίτι του στα Μιντλαντς έως στη Σκοτία για να συναντήσει μια γυναίκα με την οποία είχε επικοινωνήσει μέσω της πλατφόρμας. Νοίκιασαν ένα σπίτι μέσω Airbnb και αυτοκτόνησαν παρέα.

«Μου λείπουν τα πάντα, το χαμόγελό του, το γέλιο του» λέει η Άντζελα, η οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια ερευνώντας τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, την οποία συγκρίνει με μια σκοτεινή εφαρμογή γνωριμιών. 

Η πλατφόρμα ενθαρρύνει τος χρήστες να βάλουν τέλος στη ζωή τους και προσφέρει και οδηγίες για το πώς να το κάνουν, με την ανάλυση του BBC να δείχνει ότι σε αυτή συμμετέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Η ομάδα του BBC έστησε έναν λογαριασμό και ανέλυσε τον αριθμό και το περιεχόμενο των μηνυμάτων. Τα μέλη της πλατφόρμας αναρτούν την ηλικία, το φύλο, την κατοικία και την μέθοδο αυτοκτονίας που προτιμούν, ψάχνοντας κάποιον να πεθάνει μαζί τους.

Μία ακόμα πιο σοκαριστική πλευρά της πλατφόρμας

Η έρευνα, πάντως, αποκαλύπτει και ακόμη μια ανατριχιαστική πτυχή της πλατφόρμας. Υπάρχουν άνθρωποι «αρπακτικά» που ουσιαστικά τη χρησιμοποιούν για να βάλουν στο στόχαστρο ευάλωτους ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες.

Το 2022 σε ένα δικαστήριο στη Γλασκόβη παρουσιάστηκε η περίπτωση του 31χρονου Κρεγκ ΜακΝάλι, ο οποίος απαντούσε σε μηνύματα από νεαρές γυναίκες που έψαχναν κάποιον να πεθάνει μαζί τους. Έπεισε μια από αυτές, μια 25χρονη κοπέλα, να πάει στο διαμέρισμά του και να προβάρουν τον θάνατό της. Ο Μακνάλι επανειλημμένα προσπάθησε να την πνίξει μέχρι εκείνη να χάσει τις αισθήσεις της.

Ο ΜακΝάλι συνελήφθη σπίτι του και οι έρευνες έδειξαν ότι είχε προσφέρει ανάλογη βοήθεια και σε άλλες γυναίκες που είχαν αυτοκτονικές τάσεις. Τις είχε συναντήσει όλες στην συγκεκριμένη πλατφόρμα. 

Ένα από τα θύματά του ήταν η 22χρονη Ρομπέρτα Μπάρος, η οποία πήγε στο διαμέρισμά του, τον συνάντησε μια φορά, αλλά αρνήθηκε να κλείσει κι άλλο ραντεβού. Η Ρομπέρτα, πάντως, έδωσε τέλος στη ζωή της τον Φεβρουάριο του 2020. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κινητό
Κλείδωσε η απόφαση για το όριο ψηφιακής ενηλικίωσης - Χωρίς social media οι ανήλικοι κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα
Social media κάτω των 15: λύση ή εύκολη απαγόρευση;
Κλείδωσε η απόφαση για το όριο ψηφιακής ενηλικίωσης - Χωρίς social media οι ανήλικοι κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα
δασκάλα
Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: Πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας
Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση όπου η έξοδος γίνεται ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι σήμερα ο ασφαλισμένος
Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: Πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας
Γυναίκα εκπαιδευτικός προχωράει μέσα σε σχολική αίθουσα, στα θρανία κάθονται μαθητές
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Σχολεία: Ανατροπές στο πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Γιατί αλλάζουν οι ώρες στα μαθήματα
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί