amvloseis
ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η Μοντάνα η όγδοη πολιτεία της Αμερικής που ζητά δημοψήφισμα για το δικαίωμα στην άμβλωση

Η όγδοη πολιτεία των ΗΠΑ που θα ζητήσει από τους κατοίκους της να δηλώσουν, σε δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αν επιθυμούν να προστατευθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, έγινε την Τρίτη 20/8 η Μοντάνα.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, μετά και την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2022 με την οποία ακυρώθηκε η προστασία του δικαιώματος αυτού των γυναικών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση που υποβάλλεται προς ψήφιση στη Μοντάνα, «η κυβέρνηση (της πολιτείας) δεν θα μπορεί να στερεί ή να δυσχεραίνει την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση προτού το έμβρυο είναι βιώσιμο», σύμφωνα με την υπηρεσία της πολιτείας αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Επίσης οι αρχές της Μοντάνα δεν θα μπορούν να αρνούνται την άμβλωση σε μία γυναίκα εφόσον γιατρός έχει κρίνει ότι η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της.

«Η πρωτοβουλία θα εμποδίζει την κυβέρνηση να τιμωρεί τις ασθενείς, τους παρόχους υπηρεσιών υγείας ή οποιονδήποτε βοηθά κάποια να ασκήσει το δικαίωμά της να λαμβάνει εκούσιες, προσωπικές αποφάσεις για την εγκυμοσύνη της», ανέφερε η υπηρεσία.

Αίτηση για να τεθεί προς ψήφιση η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στη Μοντάνα συγκέντρωσε 81.000 υπογραφές, ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC Montana.

H Μοντάνα είναι η όγδοη αμερικανική πολιτεία που θα ψηφίσει για το δικαίωμα στην άμβλωση κατά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου μαζί με την Αριζόνα, το Κολοράντο, τη Φλόριντα, το Μέριλαντ, τη Νεβάδα, τη Νέα Υόρκη και τη Νότια Ντακότα.

Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να αναγάγουν το δικαίωμα αυτό των γυναικών σε σημαντικό διακύβευμα των εκλογών, κυρίως σε πολιτείες κλειδιά όπως η Αριζόνα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε το 2020 τον Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά μόλις 10.000 ψήφων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές Κάμαλα Χάρις θεωρείται μία από τις βασικές υποστηρίκτριες του δικαιώματος στην άμβλωση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφγανισταν
Καμπούλ: Εκατοντάδες νεκροί από βομβαρδισμό και ένταση με το Πακιστάν
Η τραγωδία στην Καμπούλ αναδεικνύει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή. Με αντικρουόμενες πληροφορίες και αυξανόμενο...
Καμπούλ: Εκατοντάδες νεκροί από βομβαρδισμό και ένταση με το Πακιστάν
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
Δόμνα Μιχαηλίδου στο alfavita.gr για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Όταν η έγκαιρη στήριξη αλλάζει τη ζωή του παιδιού
Της Δόμνας Μιχαηλίδου, Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Δόμνα Μιχαηλίδου στο alfavita.gr για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Όταν η έγκαιρη στήριξη αλλάζει τη ζωή του παιδιού
spoudes.jpg
Νέα πλατφόρμα ενώνει τις ελληνικές σπουδές σε όλο τον κόσμο
Η πρωτοβουλία της Study in Greece χαρτογραφεί εκατοντάδες προγράμματα ελληνικών σπουδών και ενισχύει τη διεθνή παρουσία των ελληνικών πανεπιστημίων
Νέα πλατφόρμα ενώνει τις ελληνικές σπουδές σε όλο τον κόσμο