glypta parthenona
Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία «ακυρώνει» τον Ελγιν – Τι δήλωσε η αντιπρόσωπός της στην UNESCO

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το οθωμανικό έγγραφο που νομιμοποιεί της πράξεις του Έλγιν σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως υποστήριξε εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας στην 24η Σύνοδο της Unesco.

Μιλώντας στην σύνοδο της Unesco για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

«Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή».

«Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’αυτό μείνετε δυνατοί», κατέληξε.

Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προέρχεται από τη χώρα διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αρχές της οποίας βάσει του βρετανικού αφηγήματος παραχώρησαν στον λόρδο Έλγιν το φιρμάνι που τους έδινε δικαίωμα να αφαιρέσουν τα Γλυπτά, που έκτοτε είναι ένα από τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου στις συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του Parthenon Project, Γιάννης Λέφας, μιλώντας σε συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους τόνισε πως λύση θα μπορούσε να υπάρξει μέχρι τον Ιανουάριο και προκρίνει τη δημιουργία ενός διακρατικού ιδρύματος που θα διοικείται ισότιμα από εκπροσώπους της Ελλάδας και της Βρετανίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στο Βρετανικό μουσείο η αίθουσα που φιλοξενούνται τα Γλυπτά θα μετατραπεί σε αίθουσα ελληνικών αρχαιοτήτων με ένα έκθεμα από τα ελληνικά μουσεία και ελληνικές αρχαιότητες που ήδη υπάρχουν στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διαμαντοπουλου παπανδρεου
ΠΑΣΟΚ: Παιδεία Youth Forum 2025 «Πανεπιστήμια, Προσβασιμότητα και Ειδική Αγωγή»
Το Παιδεία Youth Forum 2025 του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής παρουσιάζει μια εκδήλωση αφιερωμένη στην προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στην τριτοβάθμια...
ΠΑΣΟΚ: Παιδεία Youth Forum 2025 «Πανεπιστήμια, Προσβασιμότητα και Ειδική Αγωγή»
taksi
Αντιδράσεις για τη μετατροπή του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας σε Πειραματικό Λύκειο - Προβλήματα πρόσβασης και υπερφόρτωσης σχολείων

Με κείμενο τους, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας εκφράζει την έντονη ανησυχία τους για τη μετατροπή του...

Αντιδράσεις για τη μετατροπή του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας σε Πειραματικό Λύκειο - Προβλήματα πρόσβασης και υπερφόρτωσης σχολείων
παπα
Ρεσιτάλ κολακείας του Πέτρου Παππά στον Άδωνι: «Κάνατε τα μέγιστα, είστε ο πιο εργατικός υπουργός»
ο Πέτρος Παππάς, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος του ΠΑΣΟΚ, δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια την εκτίμησή του στον Υπουργό Υγείας
Ρεσιτάλ κολακείας του Πέτρου Παππά στον Άδωνι: «Κάνατε τα μέγιστα, είστε ο πιο εργατικός υπουργός»