φαραο
Η τεχνητή νοημοσύνη αναπαρήγαγε τα χαρακτηριστικά του πλουσιότερου φαραώ

Η τεχνολογία κατάφερε να αναπλάσει το πρόσωπο ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους που έζησαν ποτέ, 3.400 χρόνια μετά τον θάνατό του. Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης έδειξε πώς έμοιαζε ο αρχαίος φαραώ πριν ταριχευθεί.

Ο Αμενχοτέπ Γ', πιο γνωστός ως ο παππούς του Τουταγχαμών, θεωρούνταν ζωντανός θεός για τον αιγυπτιακό λαό, αλλά παρ' όλη την αίγλη του, οι νέες εικόνες δείχνουν ότι έμοιαζε πολύ πιο συνηθισμένος, σχετικά κοντός, και με ένα τονισμένο...προγούλι, όπως γράφει η Sun.

Ο θρυλικός φαραώ έχει περιγραφή από τους αρχαιολόγους ως «ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που έζησαν ποτέ» με μεγάλο μέρος του πλούτου του να προέρχεται από την αποτελεσματική διακυβέρνησή του.

Ποιος ήταν ο Αμενχοτέπ

Ο Αμενχοτέπ οδήγησε την Αίγυπτο σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο ευημερίας και διεθνούς ισχύος το 1386 π.Χ. κερδίζοντας ακόμη και τον τίτλο του Μεγαλοπρεπούς.

Το γεγονός που μαρτυρά τη φήμη του στην Αίγυπτο είναι τα αφιερωμένα σε αυτόν αγάλματα, περισσότερα από κάθε άλλου φαραώ στη χώρα. Όμως, παρ' όλες τις αναπαραστάσεις, το πρόσωπό του δεν έχει ανακατασκευαστεί ποτέ με ακρίβεια.

Τώρα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το κρανίο της μούμιας του, μια ερευνητική ομάδα αποκάλυψε επιτέλους την αλήθεια για το πώς έμοιαζε πραγματικά. Ο αρχαιολόγος Μάικλ Χάμπιχτ, από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αυστραλία, είπε ότι το πραγματικό του πρόσωπο διέφερε πολύ από τις αποδόσεις σε προτομές, αγάλματα και τοιχογραφίες.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι ο Αμενχοτέπ ήταν ασυνήθιστα κοντός, ακόμα και για τον μέσο όρο της εποχής του. O Δρ. Χάμπιχτ ανέφερε μάλιστα πως μετά βίας στεκόταν πάνω από 1,60 μέτρα, κάνοντάς τον και έναν από τους πιο κοντούς μονάρχες της ιστορίας.

Η διαδικασία ανακατασκευής ξεκίνησε με την ψηφιακή αναδημιουργία του κρανίου χρησιμοποιώντας εικόνες και δεδομένα από τη μούμια του που ανακαλύφθηκε. Στη συνέχεια εισήγαγαν δεδομένα από πραγματικά μοντέλα, για να διαμορφώσουν τις θέσεις και μεγέθη της μύτης, των αυτιών, των ματιών και των χειλιών του βασιλιά.

Με πληροφορίες από το reader

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γλυπτά του Παρθενώνα
Με ένα έγγραφο ενός καϊμακάμη και χωρίς άδεια ο Έλγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα!
Σε συνεντεύξεις της σε ελληνικά Μ.Μ.Ε. η κυρία Μποζ τόνισε ότι τόσο η δική της ομάδα, όσο και άλλες από Τούρκους αρχαιολόγους έψαξαν τα οθωμανικά...
Με ένα έγγραφο ενός καϊμακάμη και χωρίς άδεια ο Έλγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα!