Κόσμος

Ολλανδία /Συλλήψεις και άγριο ξύλο φοιτητών που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συλλήψεις και καταστολή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα στο Άμστερνταμ

Αγρια καταστολή από τις ολλανδικές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον φοιτητών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UvA) που ξεσηκώθηκαν υπέρ της Παλαιστίνης, την ώρα που οι κινητοποιήσεις αλληλλεγγύης στη Γάζα μετά τις ΗΠΑ παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις και στην Ευρώπη.

amsterdam

Αργά χθες το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική αστυνομία, συνελήφθησαν 32 άνθρωποι για «βία, καταστροφές, επιθέσεις και υποκίνηση» σε πανεπιστημιούπολη και σε οδική αρτηρία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ολλανδίας, όπου νωρίτερα είχαν ξεσπάσει επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές. Φοιτητές διαδηλώνουν από τη Δευτέρα, απαιτώντας το πανεπιστήμιο να κόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ, εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

amsterdam_foitites

Σε πλάνα που μετέδωσαν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης διακρίνονται δεκάδες αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών και ρόπαλα να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, που έκαναν κατάληψη σε κτίριο του πανεπιστημίου από το βράδυ της Τρίτης.

Οι φοιτητές κατόπιν απέκλεισαν κεντρικό οδικό άξονα της πρωτεύουσας κι ακολούθησε νέος γύρος βίαιων επεισοδίων.

amsterntam

Σε πλάνα του ολλανδικού τηλεοπτικού δικτύου AT5 διακρίνονται αστυνομικοί να συλλαμβάνουν διαδηλωτές και, χρησιμοποιώντας εκσκαφέα, να ξηλώνουν οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές.

Εκατοντάδες υποστηρικτές των φοιτητών που παρακολουθούσαν τα επεισόδια φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή σας», «Ελεύθερη Παλαιστίνη», «Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ», «Σταματήστε τη γενοκτονία».

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης χθες στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και κατέλαβαν κτίριο, σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος