Ευρωβουλή
Τι ισχύει για τις φετινές Ευρωεκλογές

Στις 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές για την ανάδειξη συνολικά 720 εκπροσώπων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Οι πρώτες ευρωπαϊκές κάλπες για τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα ανοίξουν στην Ολλανδία την Πέμπτη 6 Ιουνίου και ακολουθούν η Ιρλανδία την Παρασκευή 7 Ιουνίου και η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία το Σάββατο 8 Ιουνίου. Στην Τσεχία οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Παρασκευή 7 Ιουνίου και το Σάββατο 8 Ιουνίου, ενώ στην Ιταλία η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου και την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Στις υπόλοιπες 20 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου. Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα κληθούν, όπως και το 2019, να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές. Ποιο είναι όμως το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσουν τα κόμματα ώστε να καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή;

Το ποσοστό για τους ευρωβουλευτές

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι τα πολιτικά κόμματα προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panselinos
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Παρασκευή...
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο