αρχιμήδης
Πως κατάφερε να αποδείξει το πείραμα

Ο Αρχιμήδης σχεδίασε κάποτε την «ακτίνα θανάτου», ένα όπλο που αξιοποιούσε τις ακτίνες του ήλιου προκειμένου να αποτεφρώνει τα εχθρικά πλοία. Αναπτύχθηκε δε εναντίον του ρωμαϊκού ναυτικού με θανατηφόρες συνέπειες. Οι ερευνητές όμως δεν ξεκαθάρισαν ποτέ αν αυτό το όπλο υπήρξε πραγματικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Business Insider, ένας 13χρονος μαθητής από το Οντάριο του Καναδά θέλησε να αποδείξει ότι η αποκαλούμενη «ακτίνα θανάτου», που σχεδιάστηκε πριν από 2.000 χρόνια, θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει. Για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης, ο 12χρονος μαθητής Brenden Sener κατασκεύασε μια αναβαθμισμένη εκδοχή του και τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδέα λειτουργεί και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μάχη.

πειραμα

Πώς ο μαθητής απέδειξε το πείραμα

Ο Sener είχε σίγουρα περισσότερο χρόνο από τον Αρχιμήδη, καθώς δεν είχε εχθρούς να σκοτώσει. Έτσι έστησε μια επιτραπέζια έκδοση της αρχαίας ακτίνας θανάτου, χρησιμοποιώντας μια σειρά από κοίλους καθρέφτες και λαμπτήρες γραφείου LED.

Διαπίστωσε ότι όταν χρησιμοποιούσε τους ανακλαστήρες (κάτοπτρα) για να εστιάσει μια πηγή θερμότητας 50 Watt σε ένα κομμάτι χαρτόνι, η θερμοκρασία του στόχου μπορούσε να αυξηθεί κατά 2°C με κάθε πρόσθετο καθρέφτη, μέχρι συνολικά τρεις καθρέφτες. Όμως η προσθήκη ενός τέταρτου κατόπτρου προκάλεσε στη συνέχεια μια απότομη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 8°C.

Όταν επανέλαβε το πείραμα χρησιμοποιώντας μια λάμπα 100 Watt, διαπίστωσε ότι “η αλλαγή της θερμοκρασίας με κάθε καθρέφτη ήταν 4°C μέχρι 3 καθρέφτες και επιπλέον 10°C [με τον 4ο καθρέφτη”. “Με βάση τα πειραματικά μου ευρήματα, συμφωνώ με την ομάδα του ΜΙΤ και πιστεύω ότι με μια αρκετά ισχυρή πηγή θερμότητας και μεγαλύτερα, πολλαπλά κάτοπτρα, όλα εστιασμένα σε τέλεια γωνία, η καύση θα μπορούσε να είναι δυνατή”, γράφει ο νεαρός συγγραφέας της μελέτης.

Τελικά, καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι “οι ιστορικές περιγραφές για τη χρήση της Ακτίνας Θανάτου στις αρχαίες Συρακούσες είναι αληθοφανείς. Ωστόσο δεν έχουν βρεθεί αρχαιολογικά στοιχεία που να τεκμηριώνoυν την Ακτίνα Θανάτου του Αρχιμήδη, εκτός από αυτά που καταγράφονται στα βιβλία των αρχαίων φιλοσόφων”.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεστ
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
Το τεστ είναι απλό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε την εικόνα.
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
poukamisas
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"
Το ΙΕΠ ενέκρινε όμιλο Φροντιστηρίων για να συγγράψει 72 σχολικά βιβλία
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"