πουλι
Το σπάνιο πουλί εντοπίστηκε στη Κολομβία

Ένας ζωολόγος από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στην Κολομβία, ανακάλυψε ένα πουλί, το οποίο είναι «μισό θηλυκό και μισό αρσενικό».

Ο διακεκριμένος καθηγητής Hamish Spencer έκανε διακοπές στην Κολομβία, όταν ένας ερασιτέχνης ορνιθολόγος John Murillo έδειξε έναν άγριο πουλί με μισά πράσινα και μισά μπλε φτερά. Σε αυτό το είδος, τον μελιτοφόρο (Chlorophanes spiza) τα θηλυκά έχουν πράσινα φτερά και τα αρσενικά μπλε, όπως αναφέρει και η lifo.

«Πολλοί παρατηρητές πουλιών θα μπορούσαν να περάσουν όλη τους τη ζωή και να μην δουν ένα τέτοιο είδος πουλιού. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο στα πτηνά, δεν γνωρίζω άλλα παραδείγματα από τη Νέα Ζηλανδία. Είναι πολύ εντυπωσιακό, και αισθάνομαι προνομιούχος που το είδα», είπε ο καθηγητής Spencer.

Αναφορά για το σπάνιο εύρημα, μόνο το δεύτερο καταγεγραμμένο παράδειγμα γυναδρομορφισμού στο είδος για πάνω από 100 χρόνια, δημοσιεύτηκε στο Journal of Field Ornithology. Ένα γυνανδρόμορφο είδος μπορεί να έχει αμφίπλευρη συμμετρία - μια πλευρά θηλυκό και μια πλευρά αρσενικό.

Ο καθηγητής Spencer είπε ότι τα γυνανδρόμορφα ζώα με αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά σε ένα είδος που συνήθως έχουν ξεχωριστά φύλα, είναι σημαντικά για την κατανόηση του προσδιορισμού του φύλου και της σεξουαλικής συμπεριφοράς στα πουλιά.

Οι κύριες ομάδες στις οποίες έχει καταγραφεί το φαινόμενο περιλαμβάνουν είδη που παρουσιάζουν έντονο σεξουαλικό διμορφισμό. Πιο συχνά έντομα, ιδιαίτερα πεταλούδες, αράχνες, σαύρες και τρωκτικά.

«Αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα γυνανδρομορφίας – αρσενικό από τη μια πλευρά και θηλυκό από την άλλη – δείχνει ότι, όπως και σε πολλά άλλα είδη, εάν πτηνό μπορεί να είναι αρσενικό ή θηλυκό. Το φαινόμενο προκύπτει από ένα σφάλμα κατά τη διαίρεση των θηλυκών κυττάρων για την παραγωγή ενός ωαρίου, που ακολουθείται από διπλή γονιμοποίηση δύο σπερματοζωαρίων», εξήγησε ο καθηγητής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Kontra24: Περιπολικό στο στούντιό του μετά τις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου (Video)
Σάλος στο Kontra24 - Περιπολικό της ΕΛΑΣ έξω από το στούντιο μετά τις καταγγελίες Κωνσταντοπούλου για απειλές από τον Ξυλούρη
Kontra24: Περιπολικό στο στούντιό του μετά τις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου (Video)
μεντιουμ
Πόσο αξιόπιστοι είναι όσοι «προβλέπουν» το μέλλον; Ο Economist και οι 9 μεγάλες προβλέψεις που δοκιμάζουν το 2026
Οι υπερ-προγνώστες της Good Judgment έπεσαν μέσα στις περισσότερες εκτιμήσεις για το 2025 και καταθέτουν τις τολμηρές, ποσοτικοποιημένες προβλέψεις...
Πόσο αξιόπιστοι είναι όσοι «προβλέπουν» το μέλλον; Ο Economist και οι 9 μεγάλες προβλέψεις που δοκιμάζουν το 2026
σπερμα
Τραγωδία στην Ελλάδα από γονιδιακή μετάλλαξη Δανού δότη – Ένα παιδί νεκρό
Επικίνδυνο γονίδιο εντοπίστηκε σε 18 παιδιά – Οι επιστήμονες καλούν σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους
Τραγωδία στην Ελλάδα από γονιδιακή μετάλλαξη Δανού δότη – Ένα παιδί νεκρό