cuba photo
Άλλη μια χώρα νομιμοποιεί την ευθανασία: «Δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο» στην Κούβα

Η Κούβα έγινε η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική, μετά την Κολομβία, που νομιμοποίησε την ευθανασία, καθώς ψήφισε σχετικό μέτρο την Παρασκευή.

Το κοινοβούλιο της Κούβας συμπεριέλαβε σχετικό μέτρο για την ευθανασία στις διατάξεις νόμου για την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου του συστήματος δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους.

«Το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν αξιοπρεπή θάνατο αναγνωρίζεται σε αποφάσεις για το τέλος της ζωής που μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της θεραπευτικής αγωγής, της συνεχούς ή παρηγορητικής θεραπείας, ή διαδικασίες που τερματίζουν τη ζωή», σύμφωνα με το κείμενο.

Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, που συναντούν την απόλυτη αντίθεση των περισσότερων θρησκειών, προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Γενικά οι πρακτικές αυτές είναι νόμιμες σε ελάχιστες χώρες.

Σε άλλες αντίθετα εξισώνεται με φόνο.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Κούβας δεν έχει σχολιάσει την απόφαση αυτή ως τώρα.

Στο Ινστιτούτο Ογκολογίας και Ραδιοβιολογίας της νήσου, το σημαντικότερο καρκινολογικό κέντρο της Κούβας, ο Δρ. Αλμπέρτο Ρόκε, με μεταπτυχιακό στη βιοδεοντολογία, εξήρε την απόφαση του κοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως δημιουργεί το «νομικό πλαίσιο για ευθανασία σε όλες τις μορφές της», συμπεριλαμβανομένης «της ενεργής ευθανασίας, ή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας».

Δεν υπήρξε ιδιαίτερη κάλυψη από τα κρατικά ΜΜΕ. Δεν έγινε πρακτικά δημόσιος διάλογος. Ο Δρ. Ρόκε ωστόσο αναμένει πως αυτό θα αλλάξει όταν θα συγκεκριμενοποιηθούν οι κανόνες.

Έξω από το καρκινολογικό ινστιτούτο, η 47χρονη νοσηλεύτρια Σουάιμα Λόπες, που πάσχει από καρκίνο, δήλωσε πως θα τασσόταν υπέρ της ευθανασίας αν δεν υπήρχε περίπτωση αποκατάστασης της υγείας, στη δική της περίπτωση και αυτές άλλων ασθενών.

Φυσικά «οι οικογένειες θέλουν οι αγαπημένοι τους να μείνουν στη ζωή όσο περισσότερο γίνεται, ως την ύστατη στιγμή, αλλά πρέπει κανείς να παίρνει υπόψη πόσο υποφέρουν», εξήγησε η κυρία Λόπες.

«Αν μπορούμε να έχουμε αξιοπρεπή θάνατο» όταν «φθάσουμε στη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει τίποτα πλέον» τότε «αφήστε με να πεθάνω ειρηνικά», πρόσθεσε.

Η Ελβετία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν επίσης την ευθανασία. Σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, επιτρέπεται επίσης η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, σε περιπτώσεις που οι ασθενείς υποφέρουν πολύ, ακόμη κι αν δεν έχουν ασθένεια τελικού σταδίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κάμερες σε ξενοδοχεία
Ξενοδοχεία: Κύκλωμα με κρυφές κάμερες πουλάει τις ιδιωτικές στιγμές χιλιάδων τουριστών
«Κάναμε σεξ και μετά ανακαλύψαμε ότι μας είχαν παρακολουθήσει χιλιάδες» - Σκάνδαλο με κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία
Ξενοδοχεία: Κύκλωμα με κρυφές κάμερες πουλάει τις ιδιωτικές στιγμές χιλιάδων τουριστών
Νίκος Φωτόπουλος, Γιάννης Παναγόπουλος
ΓΣΕΕ: «Πυρά» Φωτόπουλου κατά Παναγόπουλου – «Λειτουργούσαν υπέρ της εργοδοσίας»
Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος «αδειάζει» την πλειοψηφία και κάνει λόγο για «σχέσεις συνδιαλλαγής» και «συνδικαλιστική γραφειοκρατία»
ΓΣΕΕ: «Πυρά» Φωτόπουλου κατά Παναγόπουλου – «Λειτουργούσαν υπέρ της εργοδοσίας»
ΠΑΣΑΝ, Παπαδομαρκάκης
Υπουργείο Παιδείας σε ΠΑΣΑΝ: «Δεν καταργείται η Παράλληλη Στήριξη»
Τι ειπώθηκε για προσλήψεις, Παράλληλη Στήριξη και πίνακες αναπληρωτών - Αλλαγές στο καθηκοντολόγιο της Ειδικής Αγωγής
Υπουργείο Παιδείας σε ΠΑΣΑΝ: «Δεν καταργείται η Παράλληλη Στήριξη»