Νέα Υόρκη
Τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις στις 10 ακριβότερες του κόσμου

Η Ζυρίχη, η Σιγκαπούρη, η Γενεύη, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ είναι οι 5 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με την λίστα που δημοσίευσε ο Economist.

Το τεράστιο κόστος ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, αγοράς αλκοόλ και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των τροφίμων έφεραν φέτος τη Σιγκαπούρη μπροστά από τη Νέα Υόρκη στην κατάταξη, σύμφωνα με την έκθεση Παγκόσμιου Κόστους Διαβίωσης για το 2023 του Economist Intelligence Unit.

Η Ευρώπη κατατάσσει τέσσερις πόλεις της μεταξύ των 10 ακριβότερων, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης, καθώς και της ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η Ζυρίχη, από την έκτη θέση όπου βρισκόταν πέρυσι, σκαρφαλώνει στην κορυφή της κατάταξης μαζί με τη Σιγκαπούρη, κυρίως εξαιτίας του ισχυρού ελβετικού φράγκου, αλλά και των ακριβών τροφίμων, ειδών οικιακής χρήσης και της διασκέδασης.

Εκτός από τη Ζυρίχη, η Γενεύη βρίσκεται στην 3η θέση (ισοβαθμία με τη Νέα Υόρκη), το Παρίσι έρχεται στην 7η (δύο θέσεις πιο πάνω) μπροστά από την Κοπεγχάγη που είναι 8η και ισοβαθμεί με το Τελ Αβίβ, που ήταν στην κορυφή της κατάταξης το 2021.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ενώ το Τελ Αβίβ του Ισραήλ μπήκε στο top 10, η έρευνα διεξήχθη πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος μπορεί να επηρέασε τις τιμές.

Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές πόλεις έχουν υποχωρήσει, όπως το Λος Άντζελες (6ο) και το Σαν Φρανσίσκο (10ο).

Οι φθηνότερες πόλεις

Η μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη αφορά τις ρωσικές πόλεις Μόσχα (142η) και Αγία Πετρούπολη (147η), λόγω της αποδυνάμωσης του ρουβλίου, ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η φθηνότερη πόλη στον κόσμο είναι η Δαμασκός, ακριβώς πίσω από την Τεχεράνη, προτελευταία στην κατάταξη.

Οι κινεζικές πόλεις είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κατρακυλήσει θέσεις στην κατάταξη κυρίως εξαιτίας των αργών ρυθμών ανάκαμψης της χώρας από την πανδημία και της συγκρατημένης καταναλωτικής ζήτησης.

Άλλα ευρήματα της έρευνας η οποία διεξήχθη μεταξύ 14 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου 2023, είναι:
 
--Το Λος Άντζελες (έκτη θέση) και το Σαν Φρανσίσκο (10η θέση) ήταν οι μόνες άλλες πόλεις των ΗΠΑ που μπήκαν στην πρώτη δεκάδα.
-- Το Σαντιάγο ντε Κερέταρο και το Aγκουασαλιέντες του Μεξικού σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα στην παγκόσμια κατάταξη, μετά την ενίσχυση του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
--Το ασθενέστερο γεν Ιαπωνίας οδήγησε το Τόκιο 23 θέσεις χαμηλότερα από πέρσι, στην 60η θέση και την Οσάκα 27 θέσεις πιο κάτω, στην 70η.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ενώ το Τελ Αβίβ του Ισραήλ μπήκε στο top 10, η έρευνα διεξήχθη πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος μπορεί να επηρέασε τις τιμές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierce
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce»: Η αυθεντική σχολική εμπειρία φοίτησης στις 8 Φεβρουαρίου
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce», την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, από τις 10:30 έως τις 13:30, στο Pierce East Campus
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce»: Η αυθεντική σχολική εμπειρία φοίτησης στις 8 Φεβρουαρίου
Διευθυντές στο Δημόσιο
Δημόσιο: Προϊστάμενοι και διευθυντές με γραπτές εξετάσεις – Όλα όσα αλλάζουν
Σαρωτικές αλλαγές μέσω ΑΣΕΠ στις κρίσεις στελεχών – Έρχονται τεστ δεξιοτήτων, «βινιέτες» και αυτόματη ανανέωση κάθε τριετία
Δημόσιο: Προϊστάμενοι και διευθυντές με γραπτές εξετάσεις – Όλα όσα αλλάζουν
moltbot
Moltbook: Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο χωρίς ανθρώπους – Όταν τα AI bots μιλούν μεταξύ τους για έναν κόσμο χωρίς εμάς
Μια νέα πλατφόρμα-πείραμα αποκλείει πλήρως την ανθρώπινη παρουσία και αφήνει την Τεχνητή Νοημοσύνη να οργανωθεί, να φιλοσοφήσει και να απειλήσει,...
Moltbook: Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο χωρίς ανθρώπους – Όταν τα AI bots μιλούν μεταξύ τους για έναν κόσμο χωρίς εμάς
αλεξ
Επίθεση εκπαιδευτικών κατά Αλεξοπούλου: Με ύφος Μαρίας Αντουανέτας ξεπέρασε και τον χειρότερό της εαυτό σε χυδαιότητα
Έντονη αναταραχή στον εκπαιδευτικό κόσμο μετά τη δήλωση «το τζάμπα πέθανε» της κυβερνητικής βουλεύτριας
Επίθεση εκπαιδευτικών κατά Αλεξοπούλου: Με ύφος Μαρίας Αντουανέτας ξεπέρασε και τον χειρότερό της εαυτό σε χυδαιότητα