Ο δημοσιογράφος David Velasco
«Είμαι απογοητευμένος που ένα περιοδικό που πάντα υποστήριζε την ελευθερία του λόγου και τις φωνές των καλλιτεχνών λύγισε στις εξωτερικές πιέσεις»

Με τρομερές συνέπειες έρχονται αντιμέτωπα όσα άτομα εκδηλώνουν τη στήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό.

Ο δημοσιογράφος David Velasco απολύθηκε από το κορυφαίο περιοδικό σύγχρονης τέχνης «Artforum», του οποίου ήταν αρχισυντάκτης.

Ο λόγος πίσω από την απόλυσή του ήταν ότι υπέγραψε ένα κείμενο που ζητάει την κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας και την προστασία όλων των αμάχων ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη της Γουόλ Στριτ και πολυεθνικών ζήτησαν προ ημερών τα ονόματα φοιτητών του Χάρβαρντ που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά των βομβαρδισμών ώστε «να μην βρουν ποτέ δουλειά».

Σε ό,τι αφορά στον Velasco, όλα ξεκίνησαν τις 19 Οκτωβρίου με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Artforum ενός κειμένου για την υποστήριξη των Παλαιστινίων. Το κείμενο με τίτλο «Ανοιχτή επιστολή από την καλλιτεχνική κοινότητα προς τους πολιτιστικούς φορείς», υπογράφεται από αρκετές χιλιάδες άτομα, κυρίως καλλιτέχνες.

Η επιστολή επικρίνει «τη θεσμική σιωπή γύρω από την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας», επισημαίνοντας την «κλιμάκωση της γενοκτονίας» που λαμβάνει χώρα εκεί και προτρέποντας τις καλλιτεχνικές οργανώσεις να «καλέσουν τις κυβερνήσεις μας να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Εμείς, οι υπογεγραμμένοι, απορρίπτουμε τη βία εναντίον όλων των αμάχων, ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους», αναφέρουν οι συγγραφείς της επιστολής. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη συνέχεια ήταν φοβερές και ο David Velasco, που υπέγραψε το κείμενο, απολύθηκε.

Οι εκδότες του Artforum δήλωσαν ότι η απόφαση του προσωπικού να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν πληρούσε τα πρότυπα του οργανισμού.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα», δήλωσε ο Βελάσκο σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Είμαι απογοητευμένος που ένα περιοδικό που πάντα υποστήριζε την ελευθερία του λόγου και τις φωνές των καλλιτεχνών λύγισε στις εξωτερικές πιέσεις».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα