αντώνιο κοστα
Το σκάνδαλο έχει να κάνει με ύποπτες συμφωνίες λιθίου και υδρογόνου

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Πορτογαλία, η είδηση ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα, υπέβαλλε την παραίτησή του, μετά από την εμπλοκή του σε μια εκτεταμένη έρευνα για διαφθορά.

Είχε προηγηθεί η έφοδος της αστυνομίας στην κατοικία του στο πλαίσιο έρευνας για τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην Πορτογαλία.

Ο Κόστα δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς, υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Οι εισαγγελείς συνέλαβαν τον προσωπάρχη του και κατονόμασαν έναν από τους υπουργούς του ως ύποπτο σε έρευνα για φερόμενη διαφθορά αναφορικά με ύποπτες συμφωνίες λιθίου και υδρογόνου.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από την πορτογαλική Εισαγγελία, ο Κόστα —ο οποίος είναι πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015— ερευνάται και ο ίδιος ως μέρος της έρευνας.

Η έρευνα συνδέεται με προγράμματα εξερεύνησης λιθίου στο βόρειο τμήμα της χώρας και ένα μεγάλο έργο πράσινου υδρογόνου.

Ποιοι άλλοι θεωρούνται ύποπτοι

Μάλιστα αναφέρεται ότι ο υπουργός Υποδομών Joao Galamba και ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της χώρας ήταν μεταξύ των προσώπων που κατονομάστηκαν ως ύποπτοι.

Ο δικαστής ερευνά φερόμενες ατασθαλίες, διαφθορά εκλεγμένων αξιωματούχων και εμπορία επιρροής που σχετίζονται με παραχωρήσεις ορυχείων λιθίου κοντά στα βόρεια σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία και σχέδια για μια μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και ένα κέντρο δεδομένων στο Σινές, στη νότια ακτή.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό πολυάριθμα προγράμματα εξόρυξης λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να εξασφαλίσει κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά αυτά τα έργα έχουν βυθιστεί σε διαμάχες λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που πρόκειται να εξορυχθούν και τη δυσανάλογη περιβαλλοντική ζημία που αναμένεται από τις εργασίες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aithousa
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό
Πρόκειται για αποζημίωση προς τα σχολικά συγκροτήματα όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ενώ το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά από καταδικαστική απόφαση...
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό
πυρκαγιά πυροσβεστική
Μεγάλη φωτιά στα Χανιά- Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχουν κινητοποιηθεί 45 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα ενώ συνδρομή υπάρχει και από υδροφόρες ΟΤΑ
Μεγάλη φωτιά στα Χανιά- Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο