βιαγκρα
Οι γιατροί δεν έχουν βρει ακόμα τη σχέση που έχει το μάτι με τις ουσίες του χαπιού

Σοκ έχει προκαλέσει η περίπτωση ενός 32χρονου από το Ιράν, όταν ξαφνικά έχασε την όρασή του από το ένα μάτι, όταν πήρε ένα χάπι Viagra.

Ο 32χρονος υπέστη ξαφνική απώλεια της όρασης τρεις ώρες μετά τη λήψη 100mg σιλδεναφίλης. Αυτή είναι η μέγιστη δόση που συνιστάται για τους περισσότερους άνδρες που λαμβάνουν το βιάγκρα.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι ενώ έχουν αναφερθεί προβλήματα στα μάτια και την όραση από τη λήψη σιλδεναφίλης, η σχέση μεταξύ των δύο δεν έχει διευκρινιστεί. «Αρκετά σοβαρά αγγειακά ατυχήματα στον αμφιβληστροειδή έχουν αναφερθεί μετά τη χρήση σιλδεναφίλης, αλλά ο ακριβής ρόλος αυτού του φαρμάκου δεν είναι σαφής» έγραψαν.

Όπως τονίζουν: «δεδομένου ότι ο ασθενής ήταν κατά τα άλλα υγιής χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αγγειακή νόσο... και επιπλέον η στενή χρονική σχέση μεταξύ της πρόσληψης σιλδεναφίλης και της εμφάνισης της νόσου, υποθέσαμε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο».

Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι ο ακριβής μηχανισμός για το πώς η σιλδεναφίλη μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι είναι άγνωστος.

Μια θεωρία είναι ότι ενώ το βιάγκρα ενισχύει τη ροή του αίματος στο πέος μπορεί ακούσια να βλάψει τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι.

Νωρίτερα φέτος Ινδοί γιατροί ανέφεραν μια περίπτωση όπου ένας 41χρονος άνδρας πέθανε όταν υπέστη εγκεφαλικό ενώ έπαιρνε συνδυασμό των χαπιών βιάγκρα και αλκοόλ.

Η σιλδεναφίλη μπορεί να αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή. Η ξαφνική μείωση ή απώλεια της όρασης αναφέρεται ως πιθανή σπάνια παρενέργεια της σιλδεναφίλης. Το NHS αναφέρει ότι σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη της σιλδεναφίλης εμφανίζονται μόνο σε ένα στα 1.000 άτομα που λαμβάνουν το φάρμακο.

Σημειώνεται ότι ενώ το "μικρό μπλε χάπι" είναι πιο γνωστό ως φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία, χορηγείται επίσης σε ασθενείς που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση μια κατάσταση κατά την οποία η πίεση του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους πνεύμονες είναι επικίνδυνα υψηλή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panselinos
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Παρασκευή...
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο