Μαρόκο σεισμός
Έλληνες Επιστήμονες στο Μαρόκο

Από τον πυρήνα της οροσειράς του Άτλαντα μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού στο Μαρόκο σε μήκος πάνω από 4.000 χιλιόμετρα και ύψος που ξεπερνά τα 5.000 μέτρα βρέθηκε η ελληνική επιστημονική αποστολή, που συγκροτήθηκε από τον Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμη Λέκκα, τον Ομότιμο Καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Δρ Βασίλειο Μώκο, προκειμένου να διερευνήσει τη σεισμική δραστηριότητα που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και πάνω από 3.500 ανθρώπινες απώλειες.

Όπως αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας η ελληνική αποστολή εντόπισε στους τεράστιους ορεινούς όγκους το εντυπωσιακό σεισμικό ρήγμα που εκτείνεται σε μεγάλο μήκος και κατέστρεψε ολοσχερώς δεκάδες χωριά στην πορεία του.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη, οι βλάβες που προκλήθηκαν προέρχονται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του σεισμού σε χαλαρές ποτάμιες αποθέσεις, ενώ μόνο οι κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα ανταποκρίθηκαν θετικά.

Ο Δρ Βασίλης Μώκος επισημαίνει ότι αποκομίστηκαν χρήσιμα επιστημονικά στοιχεία για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση της Χώρας.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio aigaiou
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Πυρά» του Συλλόγου ΔΕΠ κατά των Συμβουλίων Διοίκησης
Οι Πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για «γκρίζα εποχή», εμπορευματοποίηση και πειθαρχικές διώξεις ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Πυρά» του Συλλόγου ΔΕΠ κατά των Συμβουλίων Διοίκησης