kongo
Αντάρτες στο Κονγκό έδεσαν δίδυμα μωρά με ζώνη εκρηκτικών ως ανθρώπινη βόμβα - Περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια παιδιά υφίστανται τα επακόλουθα της κρίσης

Αντάρτες στην ΛΔ Κονγκό έδεσαν ζώνες με εκρηκτικά γύρω από δίδυμα βρέφη σαν παγίδα για τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που υπογραμμίζει την αύξηση των περιστατικών βίας εις βάρος παιδιών στη συγκεκριμένη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα δύο κορίτσια, ηλικίας ενός έτους, βρέθηκαν σε ένα χωριό στο βόρειο Κίβου, μια περιοχή όπου η ένοπλη οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) έχει αυξήσει τις βομβιστικές επιθέσεις, ανακοίνωσε η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF.

Τα εκρηκτικά απομακρύνθηκαν από πυροτεχνουργούς χωρίς να ανατιναχθούν.

«Η πρόθεσή τους ήταν, με την άφιξη της αστυνομίας ή του κονγκολέζικου στρατού, να πυροδοτήσουν έκρηξη κατά των δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο Γκραντ Λίετι, εκπρόσωπος της UNICEF στο Κονγκό, στην διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην Γενεύη.

Η αυξημένη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών είναι μια μόνο από τις πολλές «αποτρόπαιες τάσεις» καθώς η βία κατά των παιδιών φθάνει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό, είπε ο ίδιος.

«Σε καθημερινή βάση παιδιά βιάζονται και δολοφονούνται. Πέφτουν θύματα απαγωγής, στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες και γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο ίδιος.

Η βία στο Κονγκό έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως με περισσότερους από 27 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και σχεδόν 5,5 εκατομμύρια να έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια παιδιά υφίστανται τα επακόλουθα της κρίσης.

Οι δίδυμες αδελφές, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αναρρώνουν τώρα από υποσιτισμό σε ένα κέντρο των Ηνωμένων Εθνών προτού δοθούν για αναδοχή.

Οι γονείς τους σκοτώθηκαν σε επίθεση που θεωρείται ότι πραγματοποίησε η ADF.

Παρότι είναι εύκολη η ανάρρωση από υποσιτισμό, τα ψυχικά τραύματα μπορεί να διαρκέσουν για μια ζωή, σχολίασε ο Λίετι.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στους κορυφαίους 2% όλων των ακαδημαϊκών παγκοσμίως δύο Καθηγητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας για το 2025
ΕΛΜΕΠΑ: Στους κορυφαίους 2% όλων των ακαδημαϊκών παγκοσμίως δύο καθηγητές
Στους κορυφαίους 2% όλων των ακαδημαϊκών παγκοσμίως δύο Καθηγητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας για το 2025
ΕΛΜΕΠΑ: Στους κορυφαίους 2% όλων των ακαδημαϊκών παγκοσμίως δύο καθηγητές
Επίθεση στις ΗΠΑ: Πώς ο ένοπλος κατάφερε να φτάσει μια "ανάσα" από τον Ντόναλντ Τραμπ;
Επίθεση στις ΗΠΑ: Πώς ο ένοπλος κατάφερε να φτάσει μια "ανάσα" από τον Ντόναλντ Τραμπ;
«Θρησκευτικό μίσος» βλέπει ο Τραμπ πίσω από τον ένοπλο – Στο μικροσκόπιο το μανιφέστο του 31χρονου Κόουλ Τόμας Άλεν
Επίθεση στις ΗΠΑ: Πώς ο ένοπλος κατάφερε να φτάσει μια "ανάσα" από τον Ντόναλντ Τραμπ;
Υπουργείο Παιδείας
Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Πρόσκληση για ορισμό μελών στα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής
Πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας για τον ορισμό μελών στα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των...
Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Πρόσκληση για ορισμό μελών στα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής