Market Pass
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στις 13 από τις 56 κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι πλέον υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να περιλαμβάνουν και ένα προϊόν στο καλάθι με χαμηλές τιμές, όπως αναφέρεται στα nea.gr

Πρόκειται για βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως γάλα, όσπρια και μακαρόνια, αλεύρι, κατεψυγμένα λαχανικά κ.ά. και, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες (29/08) ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις που κυρίως διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και ενδεχομένως δεν έχουν προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται επίσης ότι θα δημιουργηθεί σε κάθε κατάστημα ένα ξεχωριστό σημείο πώλησης, όπου θα διατίθεται το σύνολο των προϊόντων από το «καλάθι του νοικοκυριού» με προϊόντα των εξής κατηγοριών: ρύζι, ψωμί για τοστ, μακαρόνια Νο 6, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσπρια (φακές ή φασόλια ή ρεβίθια), γάλα εβαπορέ, χυμός ντομάτας διατηρημένος, αβγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα), ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λευκή ζάχαρη, ελληνικός καφές, στιγμιαίος καφές, απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών – χλωρίνες, τροφές για σκύλους και τροφές για γάτες.

Το σχολικό καλάθι

Επίσης, από την ερχόμενη Τετάρτη έως τις 3 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ το «καλάθι των μαθητών» που θα περιλαμβάνει 11 είδη προϊόντων: σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, μαρκαδόρους χρωματιστούς, στυλό, γόμες, ξύστρες, χάρακες, διαβήτες και φωτοτυπικό χαρτί.

Στην πρωτοβουλία για το «καλάθι των μαθητών» θα συμμετέχουν εκτός των σουπερμάρκετ και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών. Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν στο υπουργείο σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9 π.μ., κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που περιλαμβάνονται στο «καλάθι των μαθητών» και θα αναρτώνται στο e-katanalotis.

Επιπλέον, για όλες τις κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι των μαθητών» ισχύει πλέον η διάταξη με βάση την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα στα επίπεδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συναντήθηκε με τους επικεφαλείς επιχειρήσεων σουπερμάρκετ και πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών το προηγούμενο διάστημα, ζήτησε να διατηρήσουν τις τιμές τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο να τις μειώσουν.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε οικογένεια για οικονομικές και ποιοτικές επιλογές στις αγορές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων» τόνισε ο υπουργός.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλιοθήκη, βιβλία, ράφι, μελέτη, ανάγνωση
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
Δυνατότητα εγγραφής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία που διαθέτουν αυτόνομο χώρο για τη...
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
παντειο απδπχ
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμφώνησαν να συνεργαστούν ενεργά προς όφελος της ενημέρωσης και της διαρκούς...
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση