Πλανήτης
Πρόκειται για «καυτό Δία» σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό του άστρο

Ένας τεράστιος πλανήτης στο μέγεθος του Δία βρέθηκε να περιφέρεται γύρω από ένα σχετικά μικρό άστρο εκπλήσσοντας τους αστρονόμους και προκαλώντας τριγμούς στα κυρίαρχα μοντέλα και θεωρίες για το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες.

Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ερυθρό νάνο TOI-4860 που βρίσκεται σε απόσταση 261 ετών φωτός στον αστερισμό του Κορακιού. Το άστρο αυτό έχει μάζα που ισοδυναμεί με μόλις το ένα τρίτο της μάζας του Ήλιου.

Ο εν λόγω εξωπλανήτης που έλαβε την κωδική ονομασία TOI-4860 b ανήκει στην κατηγορία των πλανητών που ονομάζονται «καυτοί Δίες» αφού είναι αέριοι γίγαντες που εξαιτίας της εγγύτητας με το άστρο τους αναπτύσσονται σε αυτούς πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε τόσο κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο που ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από αυτό σε περίπου 36 ώρες όταν συγκριτικά η Γη χρειάζεται 365 μέρες για να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο.

Και κάπου εδώ ξεκινά το πρόβλημα ή πιο σωστά το κοσμικό μυστήριο, αφού σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία πλανήτες με μέγεθος του Δία δεν μπορούν να σχηματιστούν σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο και σίγουρα όχι σε άστρα τόσο μικρής μάζας όπως το TOI-4860.

Ένα επιπλέον στοιχείο που επίσης προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι ο εξωπλανήτης φαίνεται να είναι εμπλουτισμένος με υψηλή αναλογία μετάλλων, διαθέτει δηλαδή στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο.

Η ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη παρουσιάζει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronimical Society: Letters» σκοπεύει τώρα να κυνηγήσει παρόμοιους κόσμους γύρω από μικρού μεγέθους άστρα χρησιμοποιώντας το Very Large Telescope που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σάλος στην Αττική Οδό: Αστυνομικός λέει «πάτα το» σε οδηγό McLaren και εκείνος φεύγει με 250 χλμ (Βίντεο)
Σάλος στην Αττική Οδό: Αστυνομικός λέει «πάτα το» σε οδηγό McLaren και εκείνος φεύγει με 250 χλμ (Βίντεο)
«Πάτα το», ακούγεται να λέει αστυνομικός της Τροχαίας σε οδηγό McLaren που σταμάτησε για έλεγχο – Σάλος στα social media
Σάλος στην Αττική Οδό: Αστυνομικός λέει «πάτα το» σε οδηγό McLaren και εκείνος φεύγει με 250 χλμ (Βίντεο)
δάσκαλοι
Θέσεις καθηγητών Φυσικής και Χημείας σε μεγάλο εξ αποστάσεως επιστημονικό project!
Μεγάλος εκπαιδευτικός φορέας έχει αναλάβει την υλοποίηση επιστημονικού - εκπαιδευτικού έργου που αφορά δημιουργία εκπαιδευτικού ψηφιακού περιεχομένου...
Θέσεις καθηγητών Φυσικής και Χημείας σε μεγάλο εξ αποστάσεως επιστημονικό project!
Ευάγγελος Τουρνάς
Βαγγέλης Τουρνάς: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
«Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μου έκανε και την εμπιστοσύνη» - Το παρασκήνιο της παραίτησης του Βαγγέλη Τουρνά
Βαγγέλης Τουρνάς: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας