Κίνα: Το αστείο που κόστισε 2 εκατ. δολάρια σε ένα κωμικό
Η Κίνα επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία σε θέματα που θεωρεί ευαίσθητα - από το γυναικείο ντεκολτέ μέχρι την κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα

Στην τέχνη επιτρέπονται όλα. Ίσως και όχι. Σίγουρα όχι για τον Κινέζο κωμικό της stand-up Λι Χάοσι, ο οποίος έκανε μια αναφορά, που μάλλον μετάνοιωσε, σε ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τον στρατό της χώρας. Το αστείο κόστισε 2 εκατ. δολάρια στην εταιρεία του, καθώς επιβλήθηκαν πρόστιμα από τις κινεζικές αρχές.

Η δαπανηρή τιμωρία υπογραμμίζει τη λεπτή γραμμή πάνω στην οποία πρέπει να ισορροπούν οι κωμικοί απέναντι στην ακραία λογοκρισία της Κίνας - όπου η πολιτική σπάνια αποτελεί αντικείμενο γέλιου, σχολιάζει το CNN.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο stand up κωμικός, Λι Χαόσι, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο House, τράβηξε την προσοχή των αρχών την περασμένη εβδομάδα αφού χρησιμοποίησε μια φράση που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), κατά τη διάρκεια παράστασής του στο Century Theater στο Πεκίνο.

Καθώς οι αντιδράσεις επίσημων φορέων αυξάνονταν, ο Λι ακύρωσε όλες τις παραστάσεις του και η εταιρεία παραγωγής που τον εκπροσωπεί, η Shanghai Xiaoguo Culture Media, ζήτησε συγγνώμη.

Το Μάιο, το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου ανακοίνωσε πως θα επιβληθεί πρόστιμο 1,91 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια θυγατρική της εταιρείας, η οποία θα στερηθεί παράλληλα και τα έσοδα ύψους 189.000 δολαρίων, τα οποία οι αρχές χαρακτηρίζουν παράνομα κέρδη. Οι παραστάσεις της Shanghai Xiaoguo Culture Media στην πρωτεύουσα ανεστάλησαν επ' αόριστον.

Στην ανακοίνωση, οι αρχές κατηγορούν τον Λι ότι προσέβαλε σοβαρά τον στρατό, προκαλώντας αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο Λι και ο ατζέντης του θα τεθούν στο μικροσκόπιο περαιτέρω έρευνας, πρόσθεσε το αρμόδιο γραφείο.

Το 2021, η Κίνα είχε θεσπίσει νόμο που απαγόρευε τη διατύπωση οποιασδήποτε άποψης θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβολή ή συκοφαντική δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Τι είπε ο Λι

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, παρουσίασε ένα σκετς για το πώς είχε υιοθετήσει δύο αδέσποτα σκυλιά όταν μετακόμισε στη Σαγκάη. Αφηγήθηκε πως μια μέρα οι σκύλοι του πήραν στο κυνήγι έναν σκίουρο και αυτό του υπενθύμισε επτά λέξεις. Παράξενος τρόπος δράσης, ικανοί να κερδίζουν μάχες, σχολίασε, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με ένα γνωστό σλόγκαν του Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τον κινεζικό στρατό.

Η πρωτότυπη ρήση πάνω στην οποία βασίστηκε το αστείο του κωμικού είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά από τον ίδιο τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, που θεσμικά είναι και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Η εταιρεία Shanghai Xiaoguo Culture Media είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ορισμένων εκ των μεγαλύτερων παραστάσεων stand-up στην Κίνα. Κατά την επίδοση της ποινής, οι πολιτιστικοί φορείς στο Πεκίνο διεμήνυσαν: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε καμία εταιρεία ή άτομο να συκοφαντήσει την ένδοξη εικόνα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε μια σκηνή στην πρωτεύουσα, ούτε θα επιτρέψουμε να πληγούν τα βαθιά αισθήματα του λαού για τους στρατιώτες ή να μετατραπούν σοβαρά θέματα σε ψυχαγωγία».

Χαμηλής ποιότητας τέχνη

Ο Λι είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, όπου έχει 136.000 ακόλουθους. «Θα αναλάβω πλήρως την ευθύνη και θα ματαιώσω όλες τις παραστάσεις μου για να προβληματιστώ βαθιά και να επανεκπαιδευτώ», έγραψε.

Η Shanghai Xiaoguo Culture Media είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως απομακρύνει τον κωμικό από όλες τις παραγωγές της, επ' αόριστον.

Η Κίνα επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία σε θέματα που θεωρεί ευαίσθητα - από το γυναικείο ντεκολτέ μέχρι την κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτός ο ιδεολογικός έλεγχος έχει αυστηροποιηθεί υπό την εξουσία του Σι, επηρεάζοντας ευρέως τη βιομηχανία του θεάματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

σχολειο ζωγράφου
Προς υπουργείο Παιδείας: Στο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε πολυκατοικία θα στείλετε διαδραστικό πίνακα;
Στις φωτογραφίες κάτω βλέπετε το απίστευτο κι όμως αληθινό: Η άσπρη είναι η πόρτα της πολυκατοικίας και οι πόρτες αριστερά και δεξιά είναι οι δύο...
Προς υπουργείο Παιδείας: Στο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε πολυκατοικία θα στείλετε διαδραστικό πίνακα;
δασκαλος
«Είστε το χειρότερο τμήμα»! Δάσκαλος εξηγεί γιατί οι εκπαιδευτικοί μιλούν έτσι στους μαθητές τους
«Η δουλειά μας είναι να διδάσκουμε τους μαθητές που έχουμε. Όχι εκείνους που θα θέλαμε να έχουμε. Ούτε εκείνους που κάποτε είχαμε. Μόνο αυτούς που...
«Είστε το χειρότερο τμήμα»! Δάσκαλος εξηγεί γιατί οι εκπαιδευτικοί μιλούν έτσι στους μαθητές τους
anaplirotes
Αναπληρωτές: Οι αναλυτικές οδηγίες για την ανάληψη υπηρεσίας μετά την πρόσληψη
Η Αίτηση-Δήλωση προτιμήσεων στο ΟΠΣΥΔ για τοποθέτηση σε σχολικές μονάδες θα γίνει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023
Αναπληρωτές: Οι αναλυτικές οδηγίες για την ανάληψη υπηρεσίας μετά την πρόσληψη