ΒΕΛΓΙΟ
Στο Βέλγιο αν πάρεις το λεωφορείο χωρίς εισιτήριο πληρώνεις υψηλότερο πρόστιμο από ό,τι επιβλήθηκε στους φοιτητές για την τελετουργία ταπείνωσης στην οποία υπέβαλαν τον άτυχο συμφοιτητή τους

Ο θάνατος του μαύρου Βέλγου φοιτητή, Σάντα Ντία, το 2018 είχε προκαλέσει σοκ στην κοινωνία του Βελγίου. Ο 20χρονος εξαναγκάστηκε να πιει τεράστιες ποσότητες ιχθυέλαιου και αλκοόλ, να καταπιεί ένα ζωντανό χρυσόψαρο και να σταθεί επί ώρα μέσα σε έναν παγωμένο λάκο.

Όλα αυτά τα βασανιστήρια ήταν στο πλαίσιο του «hazing», μίας τελετουργίας ταπείνωσης, από την οποία έπρεπε να περάσει προκειμένου να γίνει μέλος της Reuzegom, διαβόητης φοιτητικής αδελφότητας, που σήμερα έχει πια κλείσει. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού ο Ντία κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πέθανε ύστερα από δύο ημέρες νοσηλείας. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε υπερβολικά επίπεδα τοξικών ουσιών, λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης ιχθυέλαιου.

ΒΕΛΓΙΟ

Αναλυτικά

Η αδελφότητα «Reuzegom» η οποία χρονολογείται από το 1946, είναι γνωστή για τα περιβόητα πάρτι με σαμπάνια και τα πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο 20χρονος φοιτητής φαίνεται ότι περνούσε τη διαδικασία εισαγωγής της αδελφότητας και γι' αυτό τις τελευταίες μέρες ζούσε μαζί με άλλα 20 άτομα σε ένα ξύλινο σπίτι σε δάσος, όπου εκεί μαζί με τους υπολοίπους περνούσαν διάφορες δοκιμασίες από παλιά «στελέχη» της αδελφότητας, προκειμένου να γίνουν και αυτά μέλη  της λέσχης.

Μία από αυτές τις δοκιμασίες φαίνεται ότι ήταν η κατανάλωση ιχθυέλαιου που αφότου την κατανάλωσαν, τους ζητήθηκε να γδυθούν εντελώς και να μείνουν γυμνοί στο δάσος, ενώ παράλληλα οι «παλιότεροι» τους περιέλουζαν με παγωμένο νερό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 20χρονος μαζί με δύο άλλους συμφοιτητές του, άρχισαν να αισθάνονται δυσφορία μετά από αυτή τη διαδικασία, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο άτυχος Ντία κατέληξε στο νοσοκομείο, όπου τον μετέφεραν οι συμφοιτητές τους.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, 18 φοιτητές καταδικάστηκαν σε έως και 300 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο μόλις 400 ευρώ για τον ρόλο τους στην εξευτελιστική αντιμετώπιση και τον θάνατο του Ντία. Το δικαστήριο ουσιαστικά έκρινε ότι οι φοιτητές – όλοι μέλη της Reuzegom, που είχε διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς με την ελίτ του Βελγίου- δεν χορήγησαν σκοπίμως στον 20χρονο επιβλαβείς ουσίες που προκαλούν σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι οι τελετουργίες ταπείνωσης είναι μία παράδοση στις αδελφότητες, που τηρείται επί δεκαετίες και δεν έχουν ως στόχο να βλάψουν συγκεκριμένους φοιτητές. Αρκετοί αμφισβητούν ότι όλα τα μέλη υποβάλλονται σε τόσο ακραίες δοκιμασίες όσο ο Ντία.

Η απόφαση προκαλεί οργή στο Βέλγιο, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι φοιτητές πέφτουν στα μαλακά. Μάλιστα έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν τα τελετουργικά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη ο Σάντα Ντία θα ήταν εξίσου σκληρά εάν δεν ήταν μαύρος, αλλά λευκός φοιτητής. Ακόμη και εάν αποκλειστεί ο ρατσισμός, για πολλούς είναι ακατανόητη η χαλαρότητα των ποινών.

«Όλοι είμαστε θυμωμένοι και απογοητευμένοι από το βελγικό σύστημα δικαιοσύνης» λέει στο BBC η Ελίζα Πλέσι, 22χρονη φοιτήτρια. «Στο Βέλγιο αν πάρεις το λεωφορείο χωρίς εισιτήριο πληρώνεις υψηλότερο πρόστιμο από ό,τι επεβλήθη στους φοιτητές για την τελετουργία ταπείνωσης στην οποία υπέβαλαν τον Σάντα Ντία» τόνισε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...