ΒΕΛΓΙΟ
Στο Βέλγιο αν πάρεις το λεωφορείο χωρίς εισιτήριο πληρώνεις υψηλότερο πρόστιμο από ό,τι επιβλήθηκε στους φοιτητές για την τελετουργία ταπείνωσης στην οποία υπέβαλαν τον άτυχο συμφοιτητή τους

Ο θάνατος του μαύρου Βέλγου φοιτητή, Σάντα Ντία, το 2018 είχε προκαλέσει σοκ στην κοινωνία του Βελγίου. Ο 20χρονος εξαναγκάστηκε να πιει τεράστιες ποσότητες ιχθυέλαιου και αλκοόλ, να καταπιεί ένα ζωντανό χρυσόψαρο και να σταθεί επί ώρα μέσα σε έναν παγωμένο λάκο.

Όλα αυτά τα βασανιστήρια ήταν στο πλαίσιο του «hazing», μίας τελετουργίας ταπείνωσης, από την οποία έπρεπε να περάσει προκειμένου να γίνει μέλος της Reuzegom, διαβόητης φοιτητικής αδελφότητας, που σήμερα έχει πια κλείσει. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού ο Ντία κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πέθανε ύστερα από δύο ημέρες νοσηλείας. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε υπερβολικά επίπεδα τοξικών ουσιών, λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης ιχθυέλαιου.

ΒΕΛΓΙΟ

Αναλυτικά

Η αδελφότητα «Reuzegom» η οποία χρονολογείται από το 1946, είναι γνωστή για τα περιβόητα πάρτι με σαμπάνια και τα πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο 20χρονος φοιτητής φαίνεται ότι περνούσε τη διαδικασία εισαγωγής της αδελφότητας και γι' αυτό τις τελευταίες μέρες ζούσε μαζί με άλλα 20 άτομα σε ένα ξύλινο σπίτι σε δάσος, όπου εκεί μαζί με τους υπολοίπους περνούσαν διάφορες δοκιμασίες από παλιά «στελέχη» της αδελφότητας, προκειμένου να γίνουν και αυτά μέλη  της λέσχης.

Μία από αυτές τις δοκιμασίες φαίνεται ότι ήταν η κατανάλωση ιχθυέλαιου που αφότου την κατανάλωσαν, τους ζητήθηκε να γδυθούν εντελώς και να μείνουν γυμνοί στο δάσος, ενώ παράλληλα οι «παλιότεροι» τους περιέλουζαν με παγωμένο νερό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 20χρονος μαζί με δύο άλλους συμφοιτητές του, άρχισαν να αισθάνονται δυσφορία μετά από αυτή τη διαδικασία, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο άτυχος Ντία κατέληξε στο νοσοκομείο, όπου τον μετέφεραν οι συμφοιτητές τους.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, 18 φοιτητές καταδικάστηκαν σε έως και 300 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο μόλις 400 ευρώ για τον ρόλο τους στην εξευτελιστική αντιμετώπιση και τον θάνατο του Ντία. Το δικαστήριο ουσιαστικά έκρινε ότι οι φοιτητές – όλοι μέλη της Reuzegom, που είχε διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς με την ελίτ του Βελγίου- δεν χορήγησαν σκοπίμως στον 20χρονο επιβλαβείς ουσίες που προκαλούν σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι οι τελετουργίες ταπείνωσης είναι μία παράδοση στις αδελφότητες, που τηρείται επί δεκαετίες και δεν έχουν ως στόχο να βλάψουν συγκεκριμένους φοιτητές. Αρκετοί αμφισβητούν ότι όλα τα μέλη υποβάλλονται σε τόσο ακραίες δοκιμασίες όσο ο Ντία.

Η απόφαση προκαλεί οργή στο Βέλγιο, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι φοιτητές πέφτουν στα μαλακά. Μάλιστα έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν τα τελετουργικά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη ο Σάντα Ντία θα ήταν εξίσου σκληρά εάν δεν ήταν μαύρος, αλλά λευκός φοιτητής. Ακόμη και εάν αποκλειστεί ο ρατσισμός, για πολλούς είναι ακατανόητη η χαλαρότητα των ποινών.

«Όλοι είμαστε θυμωμένοι και απογοητευμένοι από το βελγικό σύστημα δικαιοσύνης» λέει στο BBC η Ελίζα Πλέσι, 22χρονη φοιτήτρια. «Στο Βέλγιο αν πάρεις το λεωφορείο χωρίς εισιτήριο πληρώνεις υψηλότερο πρόστιμο από ό,τι επεβλήθη στους φοιτητές για την τελετουργία ταπείνωσης στην οποία υπέβαλαν τον Σάντα Ντία» τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

σχολειο ζωγράφου
Προς υπουργείο Παιδείας: Στο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε πολυκατοικία θα στείλετε διαδραστικό πίνακα;
Στις φωτογραφίες κάτω βλέπετε το απίστευτο κι όμως αληθινό: Η άσπρη είναι η πόρτα της πολυκατοικίας και οι πόρτες αριστερά και δεξιά είναι οι δύο...
Προς υπουργείο Παιδείας: Στο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε πολυκατοικία θα στείλετε διαδραστικό πίνακα;
δασκαλος
«Είστε το χειρότερο τμήμα»! Δάσκαλος εξηγεί γιατί οι εκπαιδευτικοί μιλούν έτσι στους μαθητές τους
«Η δουλειά μας είναι να διδάσκουμε τους μαθητές που έχουμε. Όχι εκείνους που θα θέλαμε να έχουμε. Ούτε εκείνους που κάποτε είχαμε. Μόνο αυτούς που...
«Είστε το χειρότερο τμήμα»! Δάσκαλος εξηγεί γιατί οι εκπαιδευτικοί μιλούν έτσι στους μαθητές τους