Νέα Υόρκη
Μεγάλες συνοικίες της πόλης, βυθίζονται από ένα έως δύο χιλιοστά ετησίως

Το βάρος των κτιρίων και των τεράστιων ουρανοξυστών βυθίζει τη Νέα Υόρκη, προειδοποιούν επιστήμονες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Post», η οποία επικαλείται Αμερικανούς γεωλόγους, στο έδαφος του «Μεγάλου Μήλου» (Big Apple) έχουν χτιστεί πάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια και ουρανοξύστες.

Ομάδα επιστημόνων του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS) και του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ ανακάλυψε ότι, το βάρος των ουρανοξυστών ευνοεί τη βύθιση των πέντε μεγάλων συνοικιών της Νέας Υόρκης κατά ένα με δύο χιλιοστά ετησίως. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιοχές που βυθίζονται ταχύτερα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, γεωλόγος του ινστιτούτου (USGS), Τομ Πάρσονς, προειδοποιεί ότι, κάθε χρόνο που βυθίζεται έστω κι ένα χιλιοστό η Νέα Υόρκη, καθίσταται εξαιρετικά ευεπίφορη σε φυσικές καταστροφές, την ώρα που η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη στάθμη των ωκεανών. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, κινδυνεύει κυρίως το Μανχάταν ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία και για τις συνοικίες του Μπρούκλιν και του Κουίν.

«Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τον κίνδυνο πλημμυρών. Η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού στη Βόρεια Αμερική. Η περιοχή, όπου διαμένουν 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει διάφορους βαθμούς επικινδυνότητας από πλημμύρες στη Νέα Υόρκη», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης στη σχετική έρευνα.

«Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» έχει ήδη βιώσει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία δύο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. «Δύο πρόσφατοι τυφώνες προκάλεσαν θύματα και μεγάλες ζημιές στη Νέα Υόρκη», όπως αναφέρει ο Πάρσονς και προσθέτει: «Το 2012, από τον τυφώνα «Sandy», το νερό της θάλασσας έφθασε στην πόλη, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις από τον τυφώνα «Ida» το 2021 γέμισαν τα συστήματα αποχέτευσης».

Ο Αμερικανός γεωλόγος και η ομάδα του εκφράζουν φόβους ότι η δομική ακεραιότητα πολλών κτιρίων της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να κινδυνεύσει στο μέλλον, γράφει η αμερικανική εφημερίδα. «Με την έκθεση των θεμελίων σε αλμυρό νερό, μπορεί να διαβρωθεί ο χάλυβας και το χημικά αποδυναμωμένο σκυρόδεμα προκαλώντας δομική εξασθένηση των κτιρίων. Αλλά και η απειλή ισχυρών καταιγίδων είναι πιο πιθανή απ' ότι ήταν πριν από χρόνια», προειδοποιεί ο Πάρσονς και προσθέτει:

«Τα αέρια του θερμοκηπίου θα επιτρέψουν επίσης τη συχνότερη εμφάνιση τυφώνων υψηλής έντασης τις επόμενες δεκαετίες».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, ο τελευταίος παράγοντας επικινδυνότητας είναι η αδιαφορία των κατασκευαστικών εταιρειών που φτιάχνουν ακίνητα στην ακτογραμμή της Νέας Υόρκης.

«Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικέ με την ενίσχυση των μελλοντικών κινδύνων πλημμυρών από την ανέγερση κάθε νέου πολυώροφου κτιρίου σε παραθαλάσσιες, παραποτάμιες, ή παραλίμνιες περιοχές», επισημαίνουν ο επικεφαλής της έρευνας και οι συνάδελφοί του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανατροπή! Ο νεκρός σε στύλο της ΔΕΗ ήταν ο πρώην δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

dragon_slayer
H ANA προσφέρει θεματικές πτήσεις με το διασημότερο anime στην ιστορία της Ιαπωνίας
Αεροπορική εταιρεία προσφέρει θεματικές πτήσεις με το διασημότερο anime στην ιστορία της Ιαπωνίας
H ANA προσφέρει θεματικές πτήσεις με το διασημότερο anime στην ιστορία της Ιαπωνίας
ypoyrgeio paideias
Νέα διάταξη για τις προσλήψεις αναπληρωτών στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Ρύθμιση σχετικά με την ημερομηνία σύναψης της ηλεκτρονικής σύμβασης εργασίας
Νέα διάταξη για τις προσλήψεις αναπληρωτών στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια