trump
Αστική δίκη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για δυσφήμηση με φόντο κατηγορίες για βιασμό

Μια δίκη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για δυσφήμηση αρχίζει σήμερα στα αστικά δικαστήρια της Νέας Υόρκης με μια αμερικανίδα πρώην δημοσιογράφο, την Ε. Τζιν Κάρολ, να κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι την είχε βιάσει στα χρόνια του 1990.

Η δίκη, από την οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα απουσιάζει ο Τραμπ, θα αρχίσει στο ομοσπονδιακό αστικό δικαστήριο του Μανχάταν αφού επιλεγούν οι ένορκοι, οι οποίοι θα πρέπει να καθορίσουν το ποσό των αποζημιώσεων που θα πρέπει ενδεχομένως να επιδικαστούν σ' αυτή την πρώην χρονογράφο του περιοδικού Elle, ηλικίας σήμερα 79 ετών.

Η υπόθεση

Πρόκειται για μια λεπτή δικαστική υπόθεση -για φερόμενη δυσφήμηση με φόντο καταγγελίες για βιασμό- η οποία φέρνει αντιμέτωπους από το 2019 την Κάρολ με τον Τραμπ, τον δισεκατομμυριούχο πρώην πρόεδρο, ο οποίος πολιορκείται από δικαστικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων από τον Απρίλιο μια πρωτοφανής για πρώην πρόεδρο απαγγελία ποινικών κατηγοριών στη Νέα Υόρκη για 34 λογιστικές και χρηματοοικονομικές απάτες.

Στα 76 του, ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου (2017-2021) επιδιώκει να επανεκλεγεί το Νοέμβριο του 2024.

Η Κάρολ κατηγορεί τον Τραμπ ότι την βίασε μέσα σε δοκιμαστήριο μεγάλου καταστήματος της Νέας Υόρκης το 1995 ή το 1996.

Επιλέγοντας το Νοέμβριο του 2019 να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για δυσφήμηση, είχε καταθέσει τότε αγωγή εναντίον του Τραμπ επειδή τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε χαρακτηρίσει «πλήρες ψέμα» τις κατηγορίες της για βιασμό.

Ο τότε ρεπουμπλικανός πρόεδρος απαντούσε ανέκαθεν πως η Κάρολ «δεν είναι ο τύπος γυναίκας που προτιμά» και οι δικηγόροι του υποστήριξαν το 2019 ότι ο πελάτης τους προστατεύεται από την ασυλία που απολαμβάνει ο αρχηγός του κράτους.

Όσο για τις κατηγορίες για βιασμό, η Κάρολ δεν είχε μπορέσει να καταθέσει προσφυγή στη δικαιοσύνη το 2019 επειδή το φερόμενο αδίκημα είχε παραγραφεί.

Η προσφυγή

Ωστόσο στις 24 Νοεμβρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης («Adult Survivors Act») που επιτρέπει για ένα χρόνο στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια.

Η Κάρολ κατέθεσε έτσι το Νοέμβριο μια νέα αστική προσφυγή στη Νέα Υόρκη για «δυσφήμηση», αλλά και για «επίθεση» και ζήτησε να διεξαχθεί δίκη για αποζημίωση, με τους δικηγόρους της να κατηγορούν στην προσφυγή τον Τραμπ ότι «την χάιδεψε, την χούφτωσε και την βίασε».

Η αστική δίκη, η οποία μπορεί να διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες, επρόκειτο να αρχίσει στις 10 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα.

Οι δύο πρωταγωνιστές είχαν υποβάλει τον Οκτώβριο τις ένορκες καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, την οποία κατέθεσε μέσω βιντεοσύνδεσης και η οποία δημοσιοποιήθηκε από τη δικαιοσύνη τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει στην ίδια γραμμή υπεράσπισής του: «θα το πω με το μεγαλύτερο σεβασμό: κατ' αρχάς δεν είναι του τύπου μου· έπειτα, αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Ωστόσο, σε μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται με την Κάρολ στη διάρκεια δεξίωσης στα χρόνια του 1990, ο Τραμπ είχε μπερδέψει τη δημοσιογράφο με την πρώην σύζυγό του, την ηθοποιό Μάρλα Μέιπλς, 59 ετών, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1993 ως το 1999.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας