Tel Aviv
«Φλέγεται» το Τελ Αβίβ- Δεκάδες χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν ενάντια στην απόφαση του Νετανιάχου να αποπέμψει τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί (για περίπου 600.000 με 700.000 κάνει λόγο το Channel 12) βγήκαν στους δρόμους το βράδυ, στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις, της Ιερουσαλήμ συμπεριλαμβανομένης, διαμαρτυρόμενοι για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ,

Το τηλεοπτικό υλικό του Reuters δείχνει μεγάλα πλήθη να μπλοκάρουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ καθώς και μια ομάδα διαδηλωτών να ανάβει φωτιά στη μέση του αυτοκινητόδρομου.

Ο Γκάλαντ έγινε χθες, Σάββατο, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου που είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια. "Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα", δήλωσε ο Γκάλαντ στην τηλεοπτική του ομιλία.

Η απάντηση δόθηκε , με τον πρωθυπουργό να τον παύει από τα καθήκοντά του.

Λίγο μετά την αποπομπή του, ο Γκάλαντ, 64 ετών, έγραψε στο Twitter: "Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου".

 

Οι ΗΠΑ, «βαθιά ανήσυχες», καλούν σε «συμβιβασμό»

Η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε χθες Κυριακή πως είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου ο υπουργός Άμυνας αποπέμφθηκε διότι ζήτησε να υπάρξει παύση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, καλώντας ξανά τα μέρη να επιδιώξουν «συμβιβασμό».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (...) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.



«Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η κυρία Γουότσον, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέπεμψε χθες Κυριακή τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του, τον Γιοάβ Γκάλαντ, που κάλεσε μια ημέρα νωρίτερα να ανασταλεί για έναν μήνα η αμφιλεγόμενη διαδικασία μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που θέλει η συμπολίτευση. Η εξέλιξη έβγαλε αμέσως χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Τελ Αβίβ.

Η σημερινή κυβέρνηση Νετανιάχου, από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, επιδιώκει με τη μεταρρύθμιση που προωθεί να αυξηθεί η εξουσία του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος. Για τους επικριτές της μεταρρύθμισης, απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και μπορεί να επιτρέψει να ακυρωθεί η πιθανή καταδίκη του κ. Νετανιάχου, που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα πάρετε το «άγνωστο» επίδομα των 900 ευρώ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επίδομα voucher ΔΥΠΑ
Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250€ και Voucher 750€ – Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα τα λάβουν
Σχέδιο ενίσχυσης πριν τις γιορτές και νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250€ και Voucher 750€ – Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα τα λάβουν
ασλανιδης
Π. Ασλανίδης: «Τίποτα δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε – Απαιτούμε ανάσα και αλήθεια»
«Δεν πρόκειται να συμβιβαστεί η Ελλάδα της αλληλεγγύης» – Συγκλονιστική ομιλία στο συλλαλητήριο για τα τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών
Π. Ασλανίδης: «Τίποτα δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε – Απαιτούμε ανάσα και αλήθεια»
ελευθεριάδης
Τέμπη – Καταγγελία Ελευθεριάδη: «Αστυνομικοί με απείλησαν ενώ γνώριζαν ποιος είμαι»
Ο γιος θύματος καταγγέλλει προσαγωγή και μιλά για την αδιανόητη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή της μητέρας του
Τέμπη – Καταγγελία Ελευθεριάδη: «Αστυνομικοί με απείλησαν ενώ γνώριζαν ποιος είμαι»