gallia
Η Γαλλία συγκλονίζεται από τις απεργίες για το συνταξιοδοτικό ενώ στη Γερμανία ανακοινώθηκαν απεργίες στα αεροδρόμια

Μέχρι τις 16 Μαρτίου θα συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις στη Γαλλία οι εργαζόμενοι των διυλιστηρίων της Donge, με αφορμή το νομοσχέδιο Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Από την άλλη, στη Γερμανία, το γερμανικό συνδικάτο Verdi κήρυξε απεργία για τη Δευτέρα 13 Μαρτίου και κάλεσε το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου του Βερολίνου σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο»

Οι Γάλλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και πλέον προχωρούν στην έβδομη ημέρα διαδηλώσεων κατά των αντιδημοφιλών σχεδίων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εν μέσω συνεχιζόμενων κυλιόμενων απεργιών που έχουν επηρεάσει τα διυλιστήρια, τις δημόσιες μεταφορές και την αποκομιδή απορριμμάτων.

Ένας συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, διατηρώντας μια σπάνια επίδειξη ενότητας από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, το βασικό μέτρο της οποίας είναι η διετής παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Η Γερουσία συνεχίζει να εξετάζει τη μεταρρύθμιση, με μια πιθανή ψηφοφορία επί του κειμένου από την άνω βουλή του κοινοβουλίου αναμένεται μέχρι σήμερα το βράδυ.

Στο Παρίσι, χθες Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια, με την αστυνομία να προχωρά σε 26 συλλήψεις. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια. Στο Παρίσι η μεγάλη διαδήλωση  πραγματοποιήθηκε στις 14.00 (τοπική ώρα, 15.00 ώρα Ελλάδος).

Γερμανία: Νέες απεργίες στα αεροδρόμια, ακυρώσεις πτήσεων

Το γερμανικό συνδικάτο Verdi κήρυξε απεργία για τη Δευτέρα 13 Μαρτίου και κάλεσε το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου του Βερολίνου σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως προειδοποιεί το ισχυρό συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, είναι πιθανό να υπάρξουν μεγαλύτερες ουρές αναμονής των επιβατών ή ακόμη και ακυρώσεις πτήσεων λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Ελλάδα σε ό, τι αφορά στη Γερμανία.

Το συνδικάτο υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία διευκρίνισε ότι κάλεσε σε απεργιακή κινητοποίηση το προσωπικό ασφαλείας λόγω διαφορών όσον αφορά την αμοιβή των εργαζομένων για τα νυχτερινά ωράρια, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα προβληματικό καθεστώς εδώ χρόνων. Αίτημά του να καταβάλλονται οι μισθοί και οι υπερωρίες σύμφωνα με το νόμο και με βάση τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα αεροδρόμια.

Η προγραμματισμένη απεργιακή κινητοποίηση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου η Lufthansa ακύρωσε τουλάχιστον 1.200 πτήσεις λόγω απεργιών στους κύριους κόμβους της στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο. Ενώ ο Βέρντι δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τους μισθούς διεξάγονται εδώ και χρόνια, οι πρόσφατες διαμαρτυρίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχουν επίσης τροφοδοτηθεί από την εκτίναξη του κόστους διαβίωσης που υποδαυλίστηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η αεροπορική κίνηση έχει εκτοξευθεί και πάλι», δήλωσε ο Lars Stubbe, αξιωματούχος της Verdi στο Αμβούργο. «Με τις απεργίες της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια θα δώσουν και πάλι ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα επιβάλουμε τα πολύ δικαιολογημένα αιτήματά μας για σημαντικές αυξήσεις μισθών».

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στη Γερμανία επιδιώκουν αύξηση μισθών κατά 10,5%, αν και οι συνομιλίες με τους εργοδότες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της χώρας έχουν επίσης προχωρήσει σε απεργία στο πλαίσιο της διεκδίκησης αυξήσεων στους μισθούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φοιτητής, μεταπτυχιακό
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...
Και νέο πρόστιμο €22.840 υπογράφηκε σήμερα για να καταβληθεί σε 21 αποφοίτους - Συνολικά οι χρηματικές ικανοποιήσεις σε αποφοίτους πρώην ΤΕΙ έχουν...
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...