Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η μελέτη βρήκε για πρώτη φορά ότι αυτά τα κύματα «αντηχούν» κατά μήκος όλης της διαμέτρου του πλανήτη μας έως πέντε φορές

Μία μπάλα από σίδηρο, ακτίνας 650 χιλιομέτρων βρίσκεται πιθανότατα στο κέντρο του πλανήτη, στην «καρδιά» του εσωτερικού πυρήνα της Γης, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων.

Η έρευνα των ερευνητών της Σχολής Γεωεπιστημών του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature. Οι ερευνητές βάσισαν τους υπολογισμούς τους στη μελέτη σεισμικών κυμάτων που ταξιδεύουν διαμέσου του υπεδάφους της Γης.

Η μελέτη βρήκε για πρώτη φορά ότι αυτά τα κύματα «αντηχούν» κατά μήκος όλης της διαμέτρου του πλανήτη μας έως πέντε φορές. Η ταχύτητα που ταξιδεύουν τα κύματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαρτυράει την παρουσία μιας διακριτής εσωτερικής σφαίρας, που είναι ξεχωριστή από το εξωτερικό στρώμα του εσωτερικού πυρήνα.

Η μελέτη του κέντρου της Γης θεωρείται ζωτική για την κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης της Γης. Η παρουσία και το μέγεθος ενός ξεχωριστού εσώτατου πυρήνα μέσα στον εσωτερικό πυρήνα αποτελεί μια υπόθεση εδώ και καιρό, αλλά και αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης.

γη

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ASEP
ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Άμεσα τα αποτελέσματα - Ενεργοποιείται η κληρωτίδα
Η ηλεκτρονική εφαρμογή ανοικτής κληρωτίδας κατατάσσει τους ισοβαθμούντες υποψήφιους και είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων
ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Άμεσα τα αποτελέσματα - Ενεργοποιείται η κληρωτίδα
πεναφα
«Οι διορισμοί του Ιουνίου κρίνουν το μέλλον της Φυσικής Αγωγής»
Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και νέα παρέμβαση για μόνιμους διορισμούς, προσχολική αγωγή, κολύμβηση και Αθλητικά Σχολεία
«Οι διορισμοί του Ιουνίου κρίνουν το μέλλον της Φυσικής Αγωγής»