kaili_sxoinas
Για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού

Σε πτυχές του σκανδάλου Qatar Gate αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σε  δημοσίευμά της με τίτλο: «Ντόχα, κρατική διαφθορά. Έτσι ο Panzeri στρατολόγησε τους πράκτορες του στη Βουλή».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επικεντρώνεται κυρίως στους Ιταλούς πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, αναφέρει όμως την Εύα Καϊλή την οποία χαρακτηρίζει «πασπαρτού», ενώ ερωτηματικά προκαλεί και η αναφορά στον Μαργαρίτη Σχοινά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη σχέση της Εύας Καϊλή με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και μέλος του ΕΛΚ Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος σε δηλώσεις του τον Νοέμβριο είχε επίσης εξάρει το Κατάρ για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες.

Συγκεκριμένα, γράφει η εφημερίδα: «Για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού» και προσθέτει: «Η βουλευτής φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι με τον συμπατριώτη της, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, μέλος του Λαϊκού Κόμματος. Είναι ο ίδιος Σχοινάς που σε ένα tweet στις 20 Νοεμβρίου είχε επαινέσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κατάρ, λέγοντας ότι πρόκειται για "μια χώρα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία"».

Η Καϊλή θα είναι η μόνη «ελληνική εμπλοκή» στο σκάνδαλο δωροδοκιών; Τι γράφει η Repubblica - Militaire.gr

Το δημοσίευμα της ιταλικής «La Repubblica»

«Το Κατάρ έχει διαφθείρει την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και το έκανε μέσω τουλάχιστον δύο Ιταλών πρεσβευτών: του πρώην ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντονιο Παντζέρι. Και ο πρώην βοηθός του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, νυν σύντροφος της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Αυτό προκύπτει από τις πράξεις που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο, μαζί με άλλα τρία άτομα. Και ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφασιστεί αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα τους συνοδεύσουν στη φυλακή.

Οι δύο είχαν συνδεθεί με αξιωματούχους από το Κατάρ μεταξύ 2016 και 2018 και, σύμφωνα με τις έρευνες της βελγικής αστυνομίας, έλαβαν χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις. Αρχικά για να καθοδηγήσουν την επιχείρησή τους: Ο Παντσέρι ήταν αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας ρόλος-κλειδί για όσους όπως το Κατάρ είχαν ανάγκη να "ξεπλύνουν" την εικόνα τους διεθνώς. Στη συνέχεια, όμως, -υποψιάζονται οι δικαστές- εργάστηκαν επίσης για να διευρύνουν το δίκτυο διαφθοράς της κυβέρνησης του Κατάρ και αλλού.

Κυρίως στην ομάδα S&D (οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές), όπου ο Αντόνιο Παντζέρι είχε εξαιρετικές εισόδους, καθώς είχε εκλεγεί ανάμεσα στα έδρανά τους. Αλλά ακόμη περισσότερο, εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν οι δύο τους. Για παράδειγμα, είναι αυτοί που έφεραν τον Κατάρ στην πόρτα του Λούκα Βιντσεντίνι, του ισχυρού γενικού γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η αστυνομία είχε επίσης βρει πολλά μετρητά στο σπίτι του Παντσέρι: πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, για την ακρίβεια. Αλλά οι υποψίες είναι ότι επρόκειτο μόνο για ένα μέρος των πληρωμών που έγιναν από το Κατάρ τις τελευταίες εβδομάδες: ένα άλλο μέρος μπορεί να είχε μεταβιβαστεί από τον πρώην ευρωβουλευτή σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους, ακριβώς για να τους δωροδοκήσει. Από την άλλη πλευρά, ο Παντζέρι δεν είχε πλέον κανέναν επίσημο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί να τον πληρώσει ξανά; Ίσως επειδή εξακολουθούσε, και μάλιστα όλο και περισσότερο, να είναι υπέρμαχος των επαφών.

Για παράδειγμα: ήταν αυτός που διατηρούσε επαφή με τον Βιντσεντίνι (για τον οποίο εργαζόταν και η κόρη του). Και η απόκτηση μιας μη πολεμικής δήλωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο έχει ως κύριο αντικείμενο κριτικής ακριβώς την έλλειψη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, άξιζε χρυσό για το Κατάρ.

Αλλά ο Παντζέρι δεν εργάστηκε μόνος του. Για να επιβεβαιώσετε τις πολύ υψηλές σχέσεις του, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Φεντερίκα Μογκερίνι (που δεν έχει σχέση με την έρευνα και η οποία χθες παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο) και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Καζενέβ. Για να πιστέψουμε τα αρχεία, ο πρώην βοηθός του Τζόρτζι έπαιξε βασικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Σήμερα βοηθός του ευρωβουλευτή του Αντρέα Κοτσολίνο (δεν ερευνάται), είχε ερωτική σχέση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, την Ελληνίδα, Καϊλή. Όπως είπαμε, στο σπίτι τους βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι μίζες μπορεί να οδηγούν αλλού: για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού.

Έξω από την ομάδα PSE. Να πούμε: η βουλευτής φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι σε ένα Σαββατοκύριακο με τον συμπατριώτη της, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, μέλος του ΕΛΚ.

Ο ίδιος Σχοινάς που σε ένα tweet στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους είχε επαινέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, "μια χώρα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία".

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, η έρευνα βρίσκεται μόνο στον πρώτο βαθμό. Η Αστυνομία ήθελε να επιταχύνει τις έρευνες επειδή φοβόταν ότι, με το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πολλά (με την έννοια των βαλιτσών με χρήματα). Μάλλον δεν είχαν άδικο.

Αλλά τις επόμενες ώρες θα γίνει κατανοητό αν και πώς θα επιτευχθεί το δεύτερο επίπεδο: η βελγική αστυνομία ρωτά τους Παντζέρι και Τζόρτζι για ποιον προορίζονταν τα μετρητά, που βρέθηκαν στο σπίτι τους, με τους κοριούς στο χέρι. Επομένως, δεν θα μπορέσουν να πουν πολλά ψέματα. Ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ο συνδικαλιστής Βιζεντίνι και ο πρόεδρος της ΜΚΟ "No Peace Without Justice", Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, θα ερωτηθούν για τις σχέσεις τους με το Κατάρ. Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα. Διότι στις υποκλοπές γίνονται αρκετές φορές αναφορές και σε άλλες χώρες. Σε μία πάνω απ' όλα: Μαρόκο. Ο Παντζέρι είχε σχέσεις με θεσμούς και πρεσβευτές. Ο Τζόρτζι συνεργάστηκε με τον Κοτσολίνο, ακριβώς με την αντιπροσωπεία στο Μαγκρέμπ. Μια άλλη ιστορία, ίσως. Αλλά μοιάζει με αυτήν».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Περίοδος
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όπως τα πικάντικα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας, μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα πιο...
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
estia
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;
Από το 2004, οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης βρίσκονται όμηροι των τοπικών, είτε οικονομικών είτε πολιτικών...
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;