myanmar
Οι φοιτητές κατηγορούνταν ότι εμπλέκονταν σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε τράπεζα

Η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ καταδίκασε σε θάνατο τουλάχιστον επτά φοιτητές, ανεβάζοντας σε 139 τον αριθμό των κρατουμένων που αναμένουν να εκτελεστούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι καταδίκες αυτές ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στην κεκλεισμένων των θυρών δίκη των τουλάχιστον επτά φοιτητών ενώπιον στρατοδικείου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

«Χρησιμοποιώντας τις καταδίκες σε θάνατο σαν πολιτικό εργαλείο για να καταστείλουν την αντιπολίτευση, οι στρατιωτικοί επαναβεβαιώνουν την περιφρόνησή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η ASEAN και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της για να τερματιστεί η βία και να δημιουργηθούν συνθήκες για πολιτικό διάλογο», κατήγγειλε ο Τουρκ αναφερόμενος στις προσπάθειες της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μιανμάρ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι φοιτητές από τη Γιανγκόν συνελήφθησαν τον Απρίλιο και κατηγορούνταν ότι εμπλέκονταν σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε τράπεζα.

«Η επιβολή της θανατικής ποινής εναντίον φοιτητών είναι μια πράξη εκδίκησης από την πλευρά των στρατιωτικών», κατήγγειλε το συνδικάτο φοιτητών του πανεπιστημίου της Νταγκόν.

Ο ΟΗΕ επεσήμανε εξάλλου ότι ερευνά πληροφορίες που κάνουν λόγο για την καταδίκη σε θάνατο ακόμη τεσσάρων νεαρών ακτιβιστών την Πέμπτη.

«Ο στρατός εξακολουθεί να οργανώνει δίκες σε μυστικά δικαστήρια κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών περί δίκαιης δίκη», τόνισε ο Τουρκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δίκες στα μυστικά αυτά δικαστήρια συχνά διαρκούν μερικά λεπτά και πολλές φορές οι κατηγορούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ή επαφή με τις οικογένειές τους.

Οι νέες καταδίκες σε θάνατο ανακοινώθηκαν μετά την εκτέλεση τον Ιούλιο τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους ο πρώην βουλευτής Πίο Ζέγια Τάου και ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας Κιάου Μιν Γιου. Αυτές ήταν οι πρώτες εκτελέσεις στη Μιανμάρ εδώ και τριάντα χρόνια.

Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι από τον στρατό τον Φεβρουάριο του 2021.

Σύμφωνα με τοπική οργάνωση, σχεδόν 2.280 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 11.637 έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο της εκστρατείας εξάλειψης κάθε μορφής αντιπολίτευσης από τους στρατιωτικούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseepea.jpg
«Μήνας αποχής» στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ: 3ωρες στάσεις εργασίας ενάντια στην αξιολόγηση
Σε στάσεις εργασίας προχωρά η ΠΟΣΕEΠΕΑ για όλο το Μάρτιο, ενάντια στην υλοποίηση της αξιολόγησης
«Μήνας αποχής» στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ: 3ωρες στάσεις εργασίας ενάντια στην αξιολόγηση
Τέμπη θύματα
Προκλητικός o Βορίδης- Ενοχλήθηκε από τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών στο Σύνταγμα: «Να σβηστούν άμεσα»
«Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι το σπουδαιότερο σημείο μνήμης- Δεν έχει καμία θέση η οποιαδήποτε αναγραφή οποιουδήποτε άλλου πράγματος εκεί»
Προκλητικός o Βορίδης- Ενοχλήθηκε από τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών στο Σύνταγμα: «Να σβηστούν άμεσα»