Νέα Υόρκη 2021
Η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να ζει κανείς το 2022 και οι άλλες 9 που συμπληρώνουν τη δεκάδα

Η διαβίωση των πολιτών είναι πλέον, ομολογουμένως... ιδιαίτερα ακριβή. Εντούτοις, σε συγκεκριμένες πόλεις το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί σε άπιαστα επίπεδα!

Ο απολογισμός της ακρίβειας

Σύμφωνα με τον φετινό Παγκόσμιο Δείκτη Κόστους Ζωής, που δημοσιεύτηκε από την Economist Intelligence Unit (EIU), το μέσο κόστος ζωής αυξάνεται κατά 8,1% το 2022, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας.

Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στα οικιακά είδη επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους κατοίκους των πόλεων. Αλλά σε κάποιες πόλεις του κόσμου τα έξοδα διαβίωσης έχουν εκτιναχθεί σε άλλα επίπεδα.

Η EIU, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, παρακολουθεί τις καθημερινές δαπάνες σε 172 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη έχει για μια ακόμη φορά την τιμητική της με 4 πόλεις στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας. Η πιο σημαντική αιτία ανόδου των τιμών, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, ήταν η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, το κόστος ενός λίτρου βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 22% σε σύγκριση με αυτήν την περίοδο πέρυσι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ρωσικές πόλεις της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης παρουσίασαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στα έξοδα διαβίωσης, ενώ η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δεν αναλύθηκε φέτος για ευνόητους λόγους.

Την πρώτη θέση, ωστόσο, καταλαμβάνει η ομολογουμένως πανάκριβη Νέα Υόρκη - παραδόξως για πρώτη φορά - έστω μοιραζόμενη την κορυφή με την συνήθως «νικήτρια» Σιγκαπούρη. Το 2021 η Νέα Υόρκη βρισκόταν στην έκτη θέση.

Συνολικά, 22 από τις 172 πόλεις που παρακολουθεί η EIU ετησίως βρίσκονται στις ΗΠΑ. Κάθε μια από αυτές παρουσίασε αύξηση του πληθωρισμού φέτος. Εν τω μεταξύ, ο περσινός νικητής, το Τελ Αβίβ, έπεσε στην τρίτη θέση.

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς το 2022

  • Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη (ισοπαλία)
  • Τελ Αβίβ, Ισραήλ
  • Χονγκ Κονγκ και Λος Άντζελες (ισοπαλία)
  • Ζυρίχη, Ελβετία
  • Γενεύη, Ελβετία
  • Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
  • Παρίσι, Γαλλία
  • Κοπεγχάγη, Δανία

Οι πιο φθηνές πόλεις

  • Κολόμπο, Σρι Λάνκα
  • Μπανγκαλόρ, Ινδία
  • Αλγέρι, Αλγερία
  • Τσενάι, Ινδία
  • Αχμενταμπάντ, Ινδία
  • Αλμάτι, Καζακστάν
  • Καράτσι, Πακιστάν
  • Τασκένδη, Ουζμπεκιστάν
  • Τύνιδα, Τυνησία
  • Τεχεράνη, Ιράν
  • Τρίπολη, Λιβύη
  • Δαμασκός, Συρία

Πηγή: CNN

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κακοκαιρια
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία: Στο «κόκκινο» η Αττική – Πότε κορυφώνονται τα φαινόμενα
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι το Σαββατοκύριακο – Προειδοποιήσεις από Μαρουσάκη και Παπαϊωάννου
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία: Στο «κόκκινο» η Αττική – Πότε κορυφώνονται τα φαινόμενα
παπαδομαρκάκης
Ποια είναι η νέα Διευθύντρια στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ιωάννη Παπαδομαρκάκη
Αίρεται η απόσπαση του Χρίστου Τσιάμαλου, ο οποίος υπηρετούσε ως Διευθυντής στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα.
Ποια είναι η νέα Διευθύντρια στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ιωάννη Παπαδομαρκάκη
Αξιολόγηση
Εκπαιδευτικοί και αξιολόγηση: Διαδικτυακή εκδήλωση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Συζήτηση για τις διώξεις, το νέο πειθαρχικό πλαίσιο και τις μορφές συλλογικού αγώνα
Εκπαιδευτικοί και αξιολόγηση: Διαδικτυακή εκδήλωση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη