σεισμος τουρκια
Ευθ.Λέκκας: Είκοσι τρία χρόνια μετά τους μεγάλους σεισμούς της Νικομήδειας και του Ντούζτσε το 1999, ενεργοποιείται εκ νέου το ρήγμα της Ανατολίας

Μετά από τον σεισμό των  5,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα βορειοδυτικά της Τουρκίας, η προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στο επόμενο τμήμα που μπορεί να ενεργοποιηθεί και δη στα ρήγματα που βρίσκονται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των επιστημονικών ομάδων σε όλον τον κόσμο, μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό με τεράστιες συνέπειες, λόγω της υψηλής τρωτότητας των κατασκευών.

Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών, Διευθυντής ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων"

Η ανακοίνωση του Ευθ.Λέκκα

Υπό επιτήρηση ο σεισμός στο Ντούζτσε της Τουρκίας

Είκοσι τρία χρόνια μετά τους μεγάλους σεισμούς της Νικομήδειας και του Ντούζτσε το 1999, ενεργοποιείται εκ νέου το ρήγμα της Ανατολίας, με σεισμό της τάξης των 6.1 Ρίχτερ.

Η περιοχή διχοτομείται από μεγάλα τμήματα ρηγμάτων οριζόντιας ολίσθησης που συγκροτούν τη ρηξιγενή ζώνη της Ανατολίας με γενική διεύθυνση Α-Δ και που κατά περιόδους δίνουν σεισμούς μεγάλου μεγέθους.

Η προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στο επόμενο τμήμα που μπορεί να ενεργοποιηθεί και δη στα ρήγματα που βρίσκονται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των επιστημονικών ομάδων σε όλον τον κόσμο, μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό με τεράστιες συνέπειες, λόγω της υψηλής τρωτότητας των κατασκευών.

Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε αν και κατά πόσο η σεισμική δραστηριότητα θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, γεγονός το οποίο εξαρτάται πρώτιστα από το είδος και τα χαρακτηριστικά των επόμενων μεγάλων σεισμών στην Τουρκία.

Στο επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό στιγμιότυπα από την αποστολή του 1999 στη ρηξιγενή ζώνη.

σεισμός τουρκία
σεισμός τουρκία

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

provata.jpg
Θρήνος: Kτηνοτρόφος πέθανε από τη στεναχώρια του όταν θανατώθηκαν τα ζώα του
Ο κτηνοτρόφος δεν άντεξε τη θανάτωση των ζώων του λόγω ευλογιάς και πέθανε από τη στεναχώρια, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρο το χωριό
Θρήνος: Kτηνοτρόφος πέθανε από τη στεναχώρια του όταν θανατώθηκαν τα ζώα του
διαδηλωση πεσεκ
ΠΕΣΕΚ Αχαΐας: Εκδήλωση «Στρατηγικοί κίνδυνοι του συνταξιοδοτικού ζητήματος»
Εκδήλωση «Στρατηγικοί κίνδυνοι του συνταξιοδοτικού ζητήματος», την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025, στις 6:30 το απόγευμα
ΠΕΣΕΚ Αχαΐας: Εκδήλωση «Στρατηγικοί κίνδυνοι του συνταξιοδοτικού ζητήματος»