Λιζ Τρας
Βρετανία: Λιτότητα πιο φονική… και από την COVID-19

«Περνάμε θυελλώδεις ημέρες», είπε την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος των Τόρις.

Η Βρετανή πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τη ρότα της αμφιλεγόμενης οικονομικής πολιτική της.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιό της θα επανεκκινήσει την ανάπτυξη και θα ενώσει μια διαιρεμένη χώρα, εμμένοντας στις μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις των φόρων.

Λιτότητα που σκοτώνει

Οι συντηρητικοί Τόρις έχουν καθιερώσει τις πολιτικές λιτότητας στα χρόνια της διακυβέρνησής τους στη Βρετανία, από το 2010.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, από τότε έχουν περικοπεί δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες από τις δημόσιες δαπάνες.

Από την αρχή της περασμένης δεκαετίας άρχισαν να αντιστρέφονται οι έως τότε βελτιωμένες τάσεις θνησιμότητας, όπως αναφέρει η μελέτη.

Μέσα σε μόλις μια οκταετία, την περίοδο μεταξύ 2012-2019 (ήτοι πριν προκύψει η πανδημία της COVID-19), οι ερευνητές κατέγραψαν σηµαντική υπέρβαση του αναµενόµενου αριθµού θανάτων κατά 334.327 σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι θύματα των πολιτικών λιτότητας.

Η μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health της Ιατρικής Ένωσης Βρετανίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, συνδέονται η αύξηση των πρόωρων θανάτων με τη μείωση του εισοδήματος, τις κακές συνθήκες διαβίωσης και διατροφής, την ακατάλληλη στέγαση και την κοινωνική απομόνωση.

Μάλιστα, το ποσοστό θανάτων γυναικών στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας αυξήθηκε κατά 3% μέσα σε αυτή την οκταετία, σε αντίθεση με τη μείωση 14% που είχε καταγραφεί τη δεκαετία του 2000.

Στη Σκωτία, οι πρόωροι θάνατοι στις πέντε πιο υποβαθμισμένες περιοχές της αυξήθηκαν κατά 6%-7% μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ την αμέσως προηγούμενη δεκαετία είχαν σημειώσει 10% έως 20% πτώση.

«Είναι πιθανό να έχουν προκληθεί πολλοί περισσότεροι θάνατοι από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παρά από την COVID-19», δήλωσε η Ρουθ Ντάντας, καθηγήτρια Κοινωνικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και εκ των συντακτών της μελέτης.

Η καθηγήτρια εκτιμά ότι αποτελεί «σαφή και επείγουσα ανάγκη» η σημερινή κυβέρνηση να αντιστρέψει τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών και να εφαρμόσει νέες στρατηγικές για την προστασία των οικονομικά ευάλωτων ομάδων.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ολοκληρώθηκε το 6ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ: Εστίαση στις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις
Γόνιμος επιστημονικός διάλογος για τη διεθνή αστάθεια, τον ρόλο της ΕΕ και τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο
Ολοκληρώθηκε το 6ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ: Εστίαση στις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις
σχολείο
Δημογραφική «βόμβα» στα σχολεία: Έως 430.000 λιγότεροι μαθητές μέχρι το 2035
Κλειστές σχολικές μονάδες, άδεια θρανία και γηρασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλάζουν τον χάρτη της εκπαίδευσης
Δημογραφική «βόμβα» στα σχολεία: Έως 430.000 λιγότεροι μαθητές μέχρι το 2035
ptixio.jpg
Εκπαίδευση με όρους νομιμότητας - Σαφές μήνυμα κολεγίων κατά των πλαστών τίτλων
Η ΠΕΑΚ ζητά αυστηρή τήρηση του θεσμικού πλαισίου και προστασία των σπουδαστών από παραπλανητικές πρακτικές
Εκπαίδευση με όρους νομιμότητας - Σαφές μήνυμα κολεγίων κατά των πλαστών τίτλων