Σημαία από κομμένα μαλλιά
Μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή το θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini στο Ιράν- Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις μαντήλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη Σαρία

Πάντα σε στιγμές κρίσης και απόγνωσης η εικόνα θα μιλά πιο δυνατά από τις λέξεις. Η φωτογραφία που σταδιακά αποκτά διαστάσεις viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί απόδειξη γι’ αυτό και πολλοί μπερδεύονται αναφορικά με την προέλευση ή τον δημιουργό της. Και η αλήθεια είναι ότι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και μέρες στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini μετά το τραγικό τέλος της, θα έπρεπε να έχουν μια σημαία.

Μια σημαία από κομμένα μαλλιά, αυτά που κόβουν εδώ και μέρες οι Ιρανές και αναρτούν τα βίντεό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαμαρτυρόμενες για τους αυστηρούς “κανόνες χιτζάμπ” της χώρας.

Και κάπως έτσι ένα έργο του 2014 της Edith Dekyndt αποκτά νέα ζωή και γίνεται σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν, σημαία φτιαγμένη από κομμένα μαλλιά, μια σημαία που ίσως σηματοδοτήσει μία γυναικεία επανάσταση που δεν θα περιοριστεί στην Τεχεράνη, ούτε καν στη χώρα.

Για τους μη γνωρίζοντες, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο (σαρία) του Ιράν, που επιβλήθηκε μετά την επανάσταση του 1979, είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα για να μην διαγράφεται καν η σιλουέτα τους.

Όσες παραβιάζουν το νόμο έχουν αντιμετωπίσει δημόσια επιτίμηση και κάποιες από αυτές έχουν συλληφθεί, ενώ σε άλλες έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Εξηγώντας την κατάσταση που βιώνει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες του Ιράν, η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια από τη χώρα Masih Alinejad δήλωσε ότι αν οι γυναίκες δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους, δεν τους επιτρέπεται να πάνε στο σχολείο ή να βρουν δουλειά. «Έχουμε βαρεθεί αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ των φύλων», πρόσθεσε.

Και ενώ γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις μαντήλες τους σε κάτι που σταδιακά μοιάζει να ξεκινάει από το Ιράν και να εξαπλώνεται σαν τη φωτιά και σ’ άλλες ισλαμικές χώρες, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου The Associated Press, αναφέρει ότι η “αστυνομία ηθικής” στο Ιράν συνέλαβε τη γυναίκα επειδή φορούσε το χιτζάμπ της «πολύ χαλαρά», ενώ αρνείται ότι η Amini έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, επιμένοντας στο σενάριο που θέλει τη νεαρή να πέθανε από ανακοπή.

Την ίδια στιγμή, η βυθισμένη στο πένθος οικογένεια της Amini δήλωσε ότι δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι δεν τους επέτρεψαν να δουν τη σορό της κόρης τους πριν από την ταφή της.

Γιατί διαμαρτύρονται οι γυναίκες στο Ιράν;

Μαζικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν στο Ιράν, μετά την κηδεία της Amini στην κουρδική πόλη Saqez το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχεράνης.

Ορισμένες από τις γυναίκες αγωνίστριες, που βγήκαν στους δρόμους στο Ιράν, έσκισαν το χιτζάμπ τους, στροβιλίζοντάς το επιδεικτικά στον αέρα. Κάποιες άλλες έκοψαν τα μαλλιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε αρκετές πόλεις, οι διαδηλωτές κυνηγήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν με ρόπαλα από τις μοτοσικλετιστές Basij, μια παραστρατιωτική δύναμη κυρίως νεαρών εθελοντών.

Πηγή: Firstpost

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι ήταν ο «παιδοτρίβης» στην Αρχαία Ελλάδα;

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μασ
Φοιτητικοί σύλλογοι: Πανελλαδική κινητοποίηση στις 11 Σεπτεμβρίου ενάντια στις διαγραφές και το υψηλό κόστος στέγης
Φοιτητές αντιδρούν στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση της στέγης
Φοιτητικοί σύλλογοι: Πανελλαδική κινητοποίηση στις 11 Σεπτεμβρίου ενάντια στις διαγραφές και το υψηλό κόστος στέγης
δασκαλος
Καταγγελίες για άνιση μεταχείριση εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου - Αιτήσεις μονίμων απορρίπτονται ενώ κενά δίνονται σε αναπληρωτές
Διαφάνεια και ισονομία ζητούν οι εκπαιδευτικοί στη Λέσβο για τις τοποθετήσεις
Καταγγελίες για άνιση μεταχείριση εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου - Αιτήσεις μονίμων απορρίπτονται ενώ κενά δίνονται σε αναπληρωτές
αει
ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για νέες νομικές σχολές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια με 10.000 ευρώ δίδακτρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων, ούτε ενισχύει τους αριστούχους φοιτητές, αλλά στοχεύει...
ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για νέες νομικές σχολές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια με 10.000 ευρώ δίδακτρα