Χάρτινα καλαμάκια
Οι αρχές των δυο χωρών έχουν δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες, για μικρά παιδιά που κινδύνευσαν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρχές ασφάλειας τροφίμων δύο ευρωπαϊκών χωρών, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, για τα χάρτινα καλαμάκια, καθώς αποτελούν δυνητικά κίνδυνο πνιγμού.

Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων δύο Ευρωπαϊκών χωρών, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, έχουν δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες, για μικρά παιδιά που κινδύνευσαν. Παράλληλα μρ την εφαρμογή της απαγόρευσης των πλαστικών, πολλές οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους καθώς τα χάρτινα καλαμάκια είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν.

Όπως λένε για πολλά άτομα με αναπηρίες, μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου καθώς τα πλαστικά καλαμάκια είναι απαραίτητα εργαλεία για την ενυδάτωση και τη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους “πολέμιους”, τα χάρτινα καλαμάκια αποσυντίθενται μετά από μούλιασμα σε υγρά για κάποιο χρονικό διάστημα, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα για πνιγμό. Επίσης και τα άλλα εναλλακτικά των πλαστικών, τα μεταλλικά και γυάλινα καλαμάκια δεν προστατεύουν από τη θερμότητα, ενώ και το μέταλλο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με χημικές ευαισθησίες.

Για τον κίνδυνο πνιγμού έχει προειδοποιήσει η Ολλανδική Αρχή προτύπων τροφίμων NVWA. Η Αρχή εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων καθώς δέχθηκε πολλές αναφορές, από καταναλωτές ενώ έθεσε το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η NVWA ζήτησε από τους καταναλωτές να αναφέρουν τυχόν προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει με τα χάρτινα καλαμάκια. Περίπου 1.300 άτομα απάντησαν και περίπου 400 είπαν ότι μέρος του χάρτινου καλαμιού είχε καταλήξει στο λαιμό του παιδιού τους ή κάποιου με ειδικές ανάγκες. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο εμπλεκόμενος μπορούσε να βήξει και να αποβάλει το προϊόν, σε έως και 15% των περιπτώσεων χρειάστηκε βοήθεια για να το αφαιρέσει! Μερικοί καταναλωτές παραπονέθηκαν για την κακή ποιότητα των χάρτινων καλαμιών και σχεδόν όλες οι απαντήσεις αφορούσαν καλαμάκια που ήταν κολλημένα σε κουτάκια ροφημάτων.

Από τις 3 Ιουλίου 2021, έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για πλαστικά αναλώσιμα είδη όπως τα καλαμάκια, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να εισάγουν χάρτινα καλαμάκια. Η NVWA είπε ότι ως αποτέλεσμα της έρευνάς της, ενθαρρύνει τους παραγωγούς τροφίμων να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις ή να βελτιώσουν την ποιότητα του χάρτινου καλαμιού.

Επίσης και η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Φινλανδίας Ruokavirasto έχει λάβει αρκετές αναφορές για κινδύνους πνιγμού που προκαλούνται από χάρτινα καλαμάκια. Τα βρέφη έχουν καταπιεί υγρές τροφές μαζί με τα χάρτινα καλαμάκια που περιλαμβάνονται στη συσκευασία, οι οποίες έχουν διασπαστεί στο στόμα του βρέφους ως αποτέλεσμα της μάσησης και του πιπιλίσματος, δημιουργώντας κίνδυνο πνιγμού. Εάν καταποθεί χαρτί, είναι επίσης πιθανός ένας χημικός κίνδυνος.

Τα χάρτινα καλαμάκια είναι ακόμα πιο επικίνδυνα όταν περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, στις συσκευασίες διαφόρων τροφών, χυμών και smoothies από μούρα. Η Αρχή Τροφίμων προειδοποιεί τους γονείς μικρών παιδιών για το θέμα και προτρέπει τα τρόφιμα που καταναλώνονται με χάρτινα καλαμάκια να παρέχονται μόνο υπό επίβλεψη για την αποφυγή περιστατικών πνιγμού.

Η Φινλανδική Αρχή Τροφίμων Ruokavirasto ζήτησε από τις αρχές ελέγχου τροφίμων να λάβουν υπόψη αυτούς τους κινδύνους στα μέτρα ελέγχου τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών