Χάρτινα καλαμάκια
Οι αρχές των δυο χωρών έχουν δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες, για μικρά παιδιά που κινδύνευσαν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρχές ασφάλειας τροφίμων δύο ευρωπαϊκών χωρών, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, για τα χάρτινα καλαμάκια, καθώς αποτελούν δυνητικά κίνδυνο πνιγμού.

Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων δύο Ευρωπαϊκών χωρών, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, έχουν δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες, για μικρά παιδιά που κινδύνευσαν. Παράλληλα μρ την εφαρμογή της απαγόρευσης των πλαστικών, πολλές οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους καθώς τα χάρτινα καλαμάκια είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν.

Όπως λένε για πολλά άτομα με αναπηρίες, μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου καθώς τα πλαστικά καλαμάκια είναι απαραίτητα εργαλεία για την ενυδάτωση και τη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους “πολέμιους”, τα χάρτινα καλαμάκια αποσυντίθενται μετά από μούλιασμα σε υγρά για κάποιο χρονικό διάστημα, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα για πνιγμό. Επίσης και τα άλλα εναλλακτικά των πλαστικών, τα μεταλλικά και γυάλινα καλαμάκια δεν προστατεύουν από τη θερμότητα, ενώ και το μέταλλο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με χημικές ευαισθησίες.

Για τον κίνδυνο πνιγμού έχει προειδοποιήσει η Ολλανδική Αρχή προτύπων τροφίμων NVWA. Η Αρχή εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων καθώς δέχθηκε πολλές αναφορές, από καταναλωτές ενώ έθεσε το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η NVWA ζήτησε από τους καταναλωτές να αναφέρουν τυχόν προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει με τα χάρτινα καλαμάκια. Περίπου 1.300 άτομα απάντησαν και περίπου 400 είπαν ότι μέρος του χάρτινου καλαμιού είχε καταλήξει στο λαιμό του παιδιού τους ή κάποιου με ειδικές ανάγκες. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο εμπλεκόμενος μπορούσε να βήξει και να αποβάλει το προϊόν, σε έως και 15% των περιπτώσεων χρειάστηκε βοήθεια για να το αφαιρέσει! Μερικοί καταναλωτές παραπονέθηκαν για την κακή ποιότητα των χάρτινων καλαμιών και σχεδόν όλες οι απαντήσεις αφορούσαν καλαμάκια που ήταν κολλημένα σε κουτάκια ροφημάτων.

Από τις 3 Ιουλίου 2021, έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για πλαστικά αναλώσιμα είδη όπως τα καλαμάκια, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να εισάγουν χάρτινα καλαμάκια. Η NVWA είπε ότι ως αποτέλεσμα της έρευνάς της, ενθαρρύνει τους παραγωγούς τροφίμων να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις ή να βελτιώσουν την ποιότητα του χάρτινου καλαμιού.

Επίσης και η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Φινλανδίας Ruokavirasto έχει λάβει αρκετές αναφορές για κινδύνους πνιγμού που προκαλούνται από χάρτινα καλαμάκια. Τα βρέφη έχουν καταπιεί υγρές τροφές μαζί με τα χάρτινα καλαμάκια που περιλαμβάνονται στη συσκευασία, οι οποίες έχουν διασπαστεί στο στόμα του βρέφους ως αποτέλεσμα της μάσησης και του πιπιλίσματος, δημιουργώντας κίνδυνο πνιγμού. Εάν καταποθεί χαρτί, είναι επίσης πιθανός ένας χημικός κίνδυνος.

Τα χάρτινα καλαμάκια είναι ακόμα πιο επικίνδυνα όταν περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, στις συσκευασίες διαφόρων τροφών, χυμών και smoothies από μούρα. Η Αρχή Τροφίμων προειδοποιεί τους γονείς μικρών παιδιών για το θέμα και προτρέπει τα τρόφιμα που καταναλώνονται με χάρτινα καλαμάκια να παρέχονται μόνο υπό επίβλεψη για την αποφυγή περιστατικών πνιγμού.

Η Φινλανδική Αρχή Τροφίμων Ruokavirasto ζήτησε από τις αρχές ελέγχου τροφίμων να λάβουν υπόψη αυτούς τους κινδύνους στα μέτρα ελέγχου τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKTAKTO
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής
Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ξηρογιάννης του δήμου Δελφών Φωκίδας - Κινητοποιήθηκαν 5 εναέρια μέσα
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής
Παραλία Μπούκα
Ποια ελληνική παραλία είναι η δεύτερη με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο
«Είναι μία παραλία πλήρως οργανωμένη, είναι προσβάσιμη για όλους, συμπεριλαμβανομένου και των ΑμεΑ, έχει σημεία αναψυχής, έχει τέσσερα καταστήματα...
Ποια ελληνική παραλία είναι η δεύτερη με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο