Βίκτορ Όρμπαν
Η Ουγγαρία απειλεί να εμποδίσει την ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας απειλεί να εμποδίσει την ανανέωση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Βουδαπέστη αξιώνει για να άρει την απειλή αυτή να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τριών Ρώσων ολιγαρχών, εξήγησαν οι πηγές.

Πρόκειται για τους Αλίσερ Ουσμάνοφ, Πιοτρ Άβεν και Βίκτορ Ράσνικοφ.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες επισήμαναν ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να διατηρεί φιλική σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι ήδη άσκησε βέτο σε προσπάθειες να επεκταθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες.

Σε μια περίπτωση η ΕΕ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο να επιβληθούν κυρώσεις στον επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, τον πατριάρχη Κύριλλο, καθώς και το πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, εξαιτίας των ουγγρικών ενστάσεων.

Ο κ.κ. Ουσμάνοφ, Άβεν και Ράσνικοφ συμπεριλαμβάνονται στα περίπου 1.200 πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ διότι υποστήριξαν τον πόλεμο που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. Οι πόροι τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια έχουν δεσμευτεί και τους έχει απαγορευτεί η είσοδος.

Αν οι κυρώσεις δεν ανανεωθούν ως τη 15η Σεπτεμβρίου, η ισχύς τους θα εκπνεύσει.

Η ΕΕ ήλπιζε ότι και τα 27 κράτη μέλη θα συμφωνούσαν στην ανανέωση των κυρώσεων την Τετάρτη, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Απαιτείται ομοφωνία για το ζήτημα, κάτι που σημαίνει πως απαιτούνται τώρα περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Οι κ.κ. Ουσμάνοφ και Άβεν θεωρείται στην ΕΕ ότι συγκαταλέγονται στους ολιγάρχες που έχουν τους στενότερους δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρώτος φέρεται να είναι η βιτρίνα του προέδρου Πούτιν όταν ενσκήπτουν προβλήματα επιχειρηματικής φύσης, σύμφωνα με την απόφαση για τις κυρώσεις η οποία υιοθετήθηκε στις Βρυξέλλες την 28η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ουσμάνοφ είναι εξάλλου γνωστός στη Γερμανία διότι του ανήκει πολυτελές εξοχικό στη λίμνη Τέγκερνζεε στη Βαυαρία και διότι είναι ο πρώην πρόεδρος της FIE, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας.

Με βάση την απόφαση για τις κυρώσεις, ο κ. Άβεν είναι ανάμεσα στους περίπου 50 ρώσους επιχειρηματίες με μεγάλες περιουσίες οι οποίοι συναντώνται συχνά τακτικά με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο. Φέρεται να είναι μεγαλομέτοχος του Alfa Group, ομίλου στον οποίο ανήκει μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.

Ο κ. Ράσνικοφ περιγράφεται σε απόφαση της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων τη 15η Μαρτίου ως ιδιοκτήτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της σιδηρουργίας και χαλυβουργίας Μαγκνιτογκόρσκ. Φέρεται να δραστηριοποιείται σε τομείς της οικονομίας που εισφέρουν μεγάλα έσοδα στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό.

Ούγγροι διπλωμάτες στην ΕΕ δεν εξήγησαν τους λόγους της αξίωσης της Βουδαπέστης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syntaxeis-syntakseis.jpg
Ποιοι εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62
Οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων τόσο μέσα στο τρέχον έτος όσο και το 2026, με βασική αιτία την επικείμενη αναθεώρηση...
Ποιοι εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62
βροχη
Καιρός: «Κλείδωσε» το Φθινόπωρο -Αρχίζουν οι βροχές – Πότε αναμένεται η πρώτη κακοκαιρία στην Ελλάδα
Παρότι οι προβλέψεις τέτοιου εύρους βασίζονται σε πιθανότητες και όχι σε απόλυτες βεβαιότητες, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια εποχή με θερμοκρασίες...
Καιρός: «Κλείδωσε» το Φθινόπωρο -Αρχίζουν οι βροχές – Πότε αναμένεται η πρώτη κακοκαιρία στην Ελλάδα
saek
Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.): Αυτοί είναι οι νέοι Διευθυντές των ΣΑΕΚ που επιλέχθηκαν σε όλη την Ελλάδα
Ενιαίος τελικός Πίνακας Κατάταξης υποψηφίων Διευθυντών Σ.Α.Ε.Κ. - Όλα τα ονόματα των νέων Διευθυντών των Σ.Α.Ε.Κ
Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.): Αυτοί είναι οι νέοι Διευθυντές των ΣΑΕΚ που επιλέχθηκαν σε όλη την Ελλάδα