galliko-sxoleio
Έναρξη σχολικής χρονιάς και για τη Γαλλία, χωρίς μάσκες στα σχολεία, αλλά με σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

Περίπου 12 εκατομμύρια μαθητές στη Γαλλία ξεκινούν σήμερα το σχολείο χωρίς μάσκα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και με την ελπίδα να έχουν δάσκαλο ή καθηγητή, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

Χωρίς μάσκες η επιστροφή

Έπειτα από δύο μήνες διακοπών, μαθητές Δημοτικού (6,5 εκατομμύρια), Γυμνασίου (3,4 εκατομμύρια) και Λυκείου (2,2 εκατομμύρια) θα συναντηθούν και πάλι με τους συμμαθητές τους, θα γνωρίσουν τους νέους δασκάλους και καθηγητές τους και θα μάθουν το πρόγραμμα των μαθημάτων τους.

Σε αντίθεση με την έναρξη των σχολικών μαθημάτων κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα λόγω της ύφεσης που παρατηρείται στο μέτωπο της πανδημίας.

Το νέο πρωτόκολλο επιτρέπει την επιστροφή των μαθητών χωρίς περιορισμούς αναφορικά με τις αθλητικές δραστηριότητες και χωρίς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ελλείψεις εκπαιδευτικών

Η περυσινή έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε στη σκιά της υγειονομικής κρίσης, ενώ φέτος πραγματοποιείται εν μέσω της κρίσης προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Ένα φαινόμενο που δεν είναι νέο αλλά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω φέτος με περισσότερες από 4.000 κενές θέσεις στους εθνικούς διαγωνισμούς της χώρας, από 27.300 ανοιχτές θέσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (και 850.000 εκπαιδευτικούς συνολικά).

Το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στη Γαλλία: "Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες (στην ανατολική Ευρώπη) αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες προσλήψεων, γεγονός που αφήνει να διαφανεί μια πραγματική κρίση ενδιαφέροντος για το επάγγελμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο", σύμφωνα με μια έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο.

Ο γάλλος υπουργός Παιδείας Παπ Ντιάγ το επαναλαμβάνει εδώ και αρκετές ημέρες: ακόμα κι αν οι συνθήκες "δεν είναι οι καλύτερες", η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι "συγκρίσιμη με εκείνη της περσινής χρονιάς", "με έναν δάσκαλο για κάθε τάξη".

Συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί και ελκυστικός μισθός

Για να ξεπεράσει αυτή την έλλειψη, η Γαλλία έχει προσλάβει συμβασιούχους εκπαιδευτικούς -- 3.000, σύμφωνα με τον υπουργό-- που εκπαιδεύτηκαν μέσα σε λίγες μέρες προτού βρεθούν μέσα σε τάξη.

Και προσπαθώντας να καθησυχάσει ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι "πάνω από το 80% των συμβασιούχων έχει ήδη διδάξει".

Όμως, αυτό "δεν αποκλείει κατά τη διάρκεια της χρονιάς να υπάρξουν δυσκολίες σε συγκεκριμένους τομείς", υπογράμμισε.

Για να καταστήσει πιο ελκυστικό το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι "κανένας εκπαιδευτικός δεν θα ξεκινά την καριέρα του με μισθό μικρότερο των 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα από το 2023".

Και όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, αυτός θα είναι "ο αρχικός μισθός εξαιρουμένου του μπόνους", ενώ έκανε λόγο για "σημαντικές" αυξήσεις χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
Ξεκίνησε η Β' Φάση του προγράμματος «Πάω Μπροστά», με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ