biden
Τη διαγραφή 10.000 δολαρίων ανά φοιτητικό δάνειο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν - 1,75 τρισ. δολ. το χρέος των φοιτητών στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σήμερα την εν μέρει διαγραφή φοιτητικών δανείων, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης δημόσιας συζήτησης στη χώρα, καθώς ένα έτος φοίτησης σε πανεπιστήμιο μπορεί να κοστίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

«Τηρώντας την προεκλογική μου υπόσχεση, η κυβέρνησή μου ανακοινώνει ένα σχέδιο με στόχο να ανακουφιστούν οι οικογένειες της εργατικής και της μεσαίας τάξης, καθώς ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την αποπληρωμή των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, τον Ιανουάριο του 2023», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυτή η διαγραφή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων ανά δάνειο, αφορά μόνο εκείνους το εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 125.000 δολάρια σε ετήσια βάση.

Η απόφαση αυτή του Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς θα κερδίσει τις ψήφους των νέων φοιτητών. Η κυβέρνηση απορρίπτει τους φόβους που εκφράζονται ότι η απόφαση θα εντείνει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αποδεσμευτούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για κατανάλωση.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές βαρύνονται με ένα ογκώδες χρέος ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε φοιτητικά δάνεια, ως αποτέλεσμα των ακριβών διδάκτρων που είναι κατά πολύ υψηλότερα από εκείνα των περισσότερων πλούσιων χωρών.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αν περικόπτονταν όλα τα φοιτητικά δάνεια κατά 10.000 δολάρια, το συνολικό ποσό θα ανερχόταν σε 321 δισεκ. ενώ θα εξαλειφόταν το χρέος για 11,8 εκατομμύρια δανειολήπτες, δηλαδή το 31% των φοιτητών.

Λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσουν οι αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίου για τα περισσότερα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια από τον Μάρτιο του 2020. Αυτή «παύση πληρωμών» θα λήξει στα τέλη Αυγούστου.

Οι Δημοκρατικοί πίεζαν τον Μπάιντεν να διαγράψει ποσό ύψους 50.000 δολαρίων ανά δανειστή, με το σκεπτικό ότι λόγω των χρεών τους οι νέοι Αμερικανοί είναι αδύνατον να αποταμιεύσουν χρήματα για να αγοράσουν σπίτι ή για άλλες μεγάλες αγορές. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το «χάρισμα» των δανείων θα βοηθήσει δυσανάλογα τα μεγάλα εισοδήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ, Μαρκ Ρούτε
Συμφωνία Τραμπ - ΝΑΤΟ για Γροιλανδία: Τι είναι ο «Χρυσός Θόλος» και πώς ακυρώνονται οι δασμοί
Συμφωνία Ντόναλντ Τραμπ – ΝΑΤΟ στο Νταβός: Η Αρκτική θωρακίζεται με τον "Χρυσό Θόλο" και η Γροιλανδία ανοίγει για εξορύξεις
Συμφωνία Τραμπ - ΝΑΤΟ για Γροιλανδία: Τι είναι ο «Χρυσός Θόλος» και πώς ακυρώνονται οι δασμοί
Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Άνω Γλυφάδα
Λέκκας: Γιατί «βούλιαξε» η Άνω Γλυφάδα – Η ακτινογραφία μιας προδιαγεγραμμένης καταστροφής
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναλύει την τραγωδία στη Γλυφάδα – Τα 140 χιλιοστά βροχής, η «στερεοπαροχή» και τα εγκληματικά λάθη στον σχεδιασμό
Λέκκας: Γιατί «βούλιαξε» η Άνω Γλυφάδα – Η ακτινογραφία μιας προδιαγεγραμμένης καταστροφής
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Λινού
«Ρινγκ» η Βουλή: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέβασε τη Λινού από το βήμα (Βίντεο)
Βουλή LIVE: Χάος στην Ολομέλεια για τη διακομματική των αγροτών – Η κόντρα Κωνσταντοπούλου-Βιλιάρδου και η αποχώρηση της Αθηνάς Λινού
«Ρινγκ» η Βουλή: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέβασε τη Λινού από το βήμα (Βίντεο)
καθηγητές τηλεκπαίδευση τάξη
Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο
ΟΛΜΕ: Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να παρέχουν τηλεκπαίδευση από το σπίτι τους, όταν η σχολική μονάδα δεν λειτουργεί με φυσική παρουσία, ούτε να...
Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο