portogalia foties
Σε κατάσταση συναγερμού η Πορτογαλία εξακολουθεί να δίνει μάχη εναντίον των πυρκαγιών - Στέλνει Canadair η Ελλάδα

Η Πορτογαλία, η οποία από τις αρχές Ιουλίου πλήττεται από ένα τρίτο κύμα καύσωνα, δίνει σήμερα μάχη εναντίον πολλών πυρκαγιών ενώ η χώρα βρίσκεται μέχρι αύριο, Τρίτη, σε κατάσταση συναγερμού λόγω αυξημένου κινδύνου για δασικές πυρκαγιές.

Σήμερα το πρωί, σχεδόν 1.800 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να σβήσουν τις φλόγες στην πορτογαλική επικράτεια, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Η σημαντικότερη πυρκαγιά μαίνεται στην περιφέρεια της Βίλα Ρεάλ, στη βόρεια Πορτογαλία, και εξαπλώνεται στο εσωτερικό μιας ορεινής ζώνης με δύσκολη πρόσβαση.

Η κατάσταση συναγερμού, η οποία κηρύχθηκε χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, περιορίζει κυρίως την πρόσβαση στα δάση και απαγορεύει τη χρήση μηχανημάτων ή τα θεάματα πυροτεχνημάτων για να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιών.

Έχει επίσης στόχο να ενισχυθούν τα επίπεδα της κινητοποίησης των υπηρεσιών διάσωσης και των εξουσιών τους.

Για σήμερα και αύριο, Τρίτη, το Πορτογαλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (IPMA) προβλέπει θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου στις εσωτερικές περιφέρειες της χώρας.

Η Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει φέτος εξαιρετικές συνθήκες ξηρασίας, κατέγραψε ήδη τον πιο ζεστό Ιούλιο σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα.

Από την αρχή της χρονιάς, σχεδόν 940.000 στρέμματα κάηκαν στη χώρα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις από τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 100 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Ινστιτούτου για την Προστασία της Φύσης και των Δασών (ICNF).

Μόνο η δασική πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα, μια προστατευόμενη ορεινή περιφέρεια στην κεντρική Πορτογαλία, κατέκαψε τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 250.000 στρέμματα βλάστησης, πριν ανακοινωθεί την Τετάρτη πως τέθηκε υπό έλεγχο.

Η Ελλάδα στέλνει Canadair

Η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Πορτογαλία δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των πορτογαλικών Αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία πλήττεται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές και αναμένει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες.

Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους.

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι μόνο φέτος το καλοκαίρι, η Ελλάδα, στηρίζοντας συστηματικά και με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έχει παράσχει έξι φορές συνδρομή σε χώρες της Ευρώπης για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα τρεις φορές στην Αλβανία, δύο στη Γαλλία και τώρα στην Πορτογαλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
Ξεκίνησε η Β' Φάση του προγράμματος «Πάω Μπροστά», με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ