καθαρός αέρας
Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας και του υψομέτρου του, το Παρατηρητήριο Zeppelin είναι το ιδανικό μέρος για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας εικόνας του τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης.

Σε μία παγωμένη γωνιά του πλανήτη υπάρχει ένα χωριό στο οποίο η ατμόσφαιρα έχει διατηρηθεί τόσο καθαρή, ώστε έχει απαγορευθεί το Wi-Fi.  

Πρόκειται για το Ny - Alesund στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό. Ο πληθυσμός του μετράει 45 κατοίκους στα βάθη του χειμώνα και φτάνει τους 150 στο απόγειο του καλοκαιριού.

Το 1989, χτίστηκε ένας ερευνητικός σταθμός σε ύψος 472 μέτρων στο Zeppelinfjellet προκειμένου να παρακολουθείται και να καταγράφεται από τους επιστήμονες η ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Μεταγενέστερα, το Zeppelin Observatory, όπως ονομάστηκε ο σταθμός έρευνας, έγινε ένα κρίσιμο σημείο μέτρησης των επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου, κύριου παράγοντα της κλιματικής αλλαγής. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC οι περισσότεροι εξ αυτών είναι επιστήμονες, που βρίσκονται εκεί για να μελετήσουν το περιβάλλον που έχει εν πολλοίς μείνει αλώβητο απo τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Καμία δραστηριότητα ή υπηρεσία που θα μπορούσε να μολύνει, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ίντερνετ, δεν επιτρέπεται. 

Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας και του υψομέτρου του, το Παρατηρητήριο Zeppelin είναι το ιδανικό μέρος για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας εικόνας του τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης. Οι αισθητήρες στο παρατηρητήριο μετρούν όχι μόνο τα αέρια του θερμοκηπίου αλλά και τα χλωριωμένα αέρια όπως CFC, τα βαρέα μέταλλα του αέρα, τους οργανοφωσφορικούς ρύπους όπως τα φυτοφάρμακα και τη ρύπανση που συνήθως σχετίζεται με την καύση ορυκτών καυσίμων όπως οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου και σωματίδια όπως αιθάλη.

Τα δεδομένα που συλλέγουν προστίθενται στη συνέχεια σε μετρήσεις που έγιναν αλλού από ένα διεθνές δίκτυο σταθμών για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου «φόντου» ατμοσφαιρικών αερίων, αερολυμάτων και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, δίνοντας ένα σημείο αναφοράς από το οποίο μετράται η ρύπανση. Με αυτό τον τρόπο παρέχει μια έγκαιρη προειδοποίηση για αλλαγές που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_0.jpg
Αυτή είναι η πασίγνωστη διατροφή – σύμμαχος για υγιές έντερο και λιγότερα κιλά
Στη δοκιμή συμμετείχαν 41 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα (27 γυναίκες και 14 άνδρες) για μια περίοδο 8 εβδομάδων
Αυτή είναι η πασίγνωστη διατροφή – σύμμαχος για υγιές έντερο και λιγότερα κιλά