Γαλλία: Ανασχηματισμός για την κυβέρνηση Μακρόν - Παραμένει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σε ανασχηματισμό κυβέρνησης προχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν. Δεν παραμένει ο Νταμιέν Αμπάντ, ο τέως υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ηλικιωμένων και Ατόμων με ειδικές ανάγκες της Γαλλίας, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού από τρεις διαφορετικές γυναίκες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέβη σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ενόψει της δύσκολης δεύτερης προεδρικής θητείας του κατά την οποία η κυβέρνηση μειοψηφίας του θα δυσκολευτεί να περάσει νόμους στην Εθνοσυνέλευση για να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε το 2017.

Μεταξύ των νέων μελών της γαλλικής κυβέρνησης είναι η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Λοράνς Μπούν, η οποία γίνεται υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αντικαθιστώντας τον έμπιστο του Μακρόν, Κλεμάν Μπον, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών.

"Εκτός" κυβέρνησης μετά από μόλις έξι εβδομάδες στη δουλειά είναι ο Νταμιέν Αμπάντ (τη θέση του οποίου αναλαμβάνει ο Ζαν-Κριστόφ Κομπ), ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ηλικιωμένων και Ατόμων με ειδικές ανάγκες της Γαλλίας που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού από τρεις διαφορετικές γυναίκες. Την θέση τους έχασαν, ακόμα, τρεις υπουργοί που έλαβαν μέρος στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα αλλά έχασαν τις έδρες τους.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την υπουργό Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μοντσαλίν (τη θέση της οποίας αναλαμβάνει ο Κριστόφ Μπεσύ), η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν (τη θέση της οποίας αναλαμβάνει ο Φρανσουά Μπρον) και η υπουργός Θαλασσών Ζουστίν Μπενάν (τη θέση της οποίας αναλαμβάνει ο Έρβε Μπερβίλ).

Οι σημαντικές υπουργικές θέσεις παραμένουν αμετάβλητες. Ο υπουργός Οικονομικών του Μακρόν από το 2017, Μπρουνό Λε Μερ, θα συνεχίσει να επιβλέπει την οικονομία με ένα ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει "βιομηχανική και ψηφιακή κυριαρχία".

Ο επίσης κοντά στον Μακρόν, Ζεράλντ Νταρμάνιν, παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών, και η πρώην πρέσβης στο Λονδίνο, Κατρίν Κολόννα παραμένει υπουργός Εξωτερικών.

Παρά τις πρόσφατες καταγγελίες εις βάρος της ελληνικής καταγωγής Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, η ίδια παραμένει Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών.

Η γαλλική προεδρία διόρισε τον πρώην υπουργό Υγείας Ολιβέ Βεράν ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν πρόκειται να πραγματοποιήσει ομιλία την Τετάρτη και ενδέχεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο της υπουργικό συμβούλιο.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επίθεση με drones σε σχολείο της Ρωσίας από την Ουκρανία
Μακελειό στο Λουγκάνσκ: Ουκρανικό πλήγμα σε Λύκειο – 6 νεκροί, 39 τραυματίες και 15 αγνοούμενοι
Κατέρρευσε κοιτώνας όπου βρίσκονταν 86 μαθητές - Για «τρομοκρατική επίθεση» μιλά ο Πούτιν και ζητά αντίποινα
Μακελειό στο Λουγκάνσκ: Ουκρανικό πλήγμα σε Λύκειο – 6 νεκροί, 39 τραυματίες και 15 αγνοούμενοι
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε όνομα για το νέο κόμμα που θα ανακοινώσει
Αλέξης Τσίπρας: Απέρριψε όνομα για το νέο κόμμα – «Ας πάμε με αυτό που είχαμε κλειδώσει»
Πώς απάντησε στις προτάσεις ο Αλέξης Τσίπρας και ποιο όνομα παραμένει το μεγάλο... φαβορί
Αλέξης Τσίπρας: Απέρριψε όνομα για το νέο κόμμα – «Ας πάμε με αυτό που είχαμε κλειδώσει»