golearn-engl_970-250
apopsilosi_daswn
Συμφωνία των 27 για πράσινες εισαγωγές - Δεν είναι αρκετή, δηλώνουν οι ΜΚΟ

Οι 27 συμφώνησαν σήμερα να απαγορευτεί από την ΕΕ η εμπορία έξι προϊόντων, όπως η σόγια, καθώς συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών, αλλά χωρίς να περιλαμβάνουν το καουτσούκ ή άλλα απειλούμενα οικοσυστήματα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των οικολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο επανέλαβαν ουσιαστικά την πρόταση που παρουσίασε στα μέσα Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορευτεί η εισαγωγή σόγιας, βοδινού κρέατος, φοινικέλαιου, ξυλείας, κακάο και καφέ, εάν η παραγωγή τους προέρχεται από εκτάσεις που αποψιλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο συμβιβασμός που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη, ο οποίος και θα συζητηθεί με τους ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβάνει αυτές τις έξι πρώτες ύλες προσθέτοντας ορισμένα παράγωγα προϊόντα (δέρμα, σοκολάτα, επίπλωση...) και καθορίζει τις απαιτήσεις για τη διατροφή των βοοειδών στις μονάδες εκτροφής.

Η κατανάλωση στην Ευρώπη προέρχεται κατά 16% από την αποψίλωση μέσω των εισαγωγών, καθιστώντας την ΕΕ τον δεύτερο καταστροφέα τροπικών δασών, μετά την Κίνα και πριν από την Ινδία και τις ΗΠΑ.

Το κείμενο περιλαμβάνει την αποψίλωση, αλλά και την «επιδείνωση της κατάστασης των δασών»: "διαρθρωτικές αλλαγές υπό τη μορφή μιας μετατροπής των πρωτογενών δασών", του οποίου ο ορισμός προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Πρακτικά, οι εισαγωγικές εταιρίες θα είναι υπεύθυνες για την εφοδιαστική τους αλυσίδα, με την ιχνηλασιμότητα να μπορεί να γίνεται μέσω των δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού των καλλιεργειών και των δορυφορικών φωτογραφιών, που θα δημιουργούν μια βάση δεδομένων προσβάσιμη στις αρχές.

Ο απαιτούμενος βαθμός επαλήθευσης θα γίνεται σε συνάρτηση με τον κίνδυνο «υψηλό, κανονικό και μικρό» της περιοχής προέλευσης, σύμφωνα με τον συμβιβασμό που επεξεργάστηκε η Γαλλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.

Η αρχική πρόταση επίσης «ενισχύθηκε σημαντικά» όσον αφορά την συνεκτίμηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συμφερόντων των αυτοχθόνων λαών και των μικρών παραγωγών", σύμφωνα με το Παρίσι.

Το κείμενο αυτό «μας επιτρέπει να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΕ», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρυνασέρ, χαιρετίζοντας κυρίως μια "μείωση των (διοικητικών) βαρών για τις εταιρίες όπως και για τις αρχές.

Οι μικροί φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να καλούν μεγαλύτερες εταιρίες για να προετοιμάσουν τις δικές τους «δηλώσεις δέουσας επιμέλειας».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν σήμερα τα "κενά" της συμφωνίας, που δεν περιλαμβάνει ορισμένα βασικά προϊόντα (καλαμπόκι, καουτσούκ, χοιρινό και πουλερικά) ούτε άλλα οικοσυστήματα που τα δάση (υγροτόποι, σαβάνες, πάμπα (πεδιάδα) Αργεντινής... υποβαθμίζονται επίσης από την εντατική γεωργία).

Η μκο Global Witness εξέφρασε λύπη για μια "χαμένη ευκαιρία" κυρίως γιατί ο μηχανισμός δεν αφορά τις χρηματοδοτήσεις που έχουν σχέση με την αποψίλωση των δασών από τράπεζες της ΕΕ.

Η ΜΚΟ Fern χαιρέτισε την αναφορά στα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών "στα χαρτιά", φοβούμενη ωστόσο μήπως αυτή η προστασία "δεν τηρείται" λόγω έλλειψης επαρκών ελέγχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

emvoliasmos
Βρετανία: Η πολιομυελίτιδα εξαπλώνεται - Ξεκινά ενισχυτικός εμβολιασμός για παιδιά
Η πολιομυελίτιδα εξαπλώνεται στο Λονδίνο, ξεκινά εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού για παιδιά κάτω των 10 ετών, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία...
Βρετανία: Η πολιομυελίτιδα εξαπλώνεται - Ξεκινά ενισχυτικός εμβολιασμός για παιδιά
Λαϊκό Φροντιστήριο στην Λιβαδειά-Κάλεσμα στήριξης για τη λειτουργία του
«Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς - άνεργους, εν ενεργεία ή συνταξιούχους-  που θέλουν να βοηθήσουν, να επικοινωνήσουν μαζί μας και να κάνουν το...
Λαϊκό Φροντιστήριο στην Λιβαδειά-Κάλεσμα στήριξης για τη λειτουργία του