Τι έδειξε μελέτη για τον αέρα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Μια στιγμιαία ανάσα φαίνεται πώς πήρε το ... περιβάλλον κατά τη διάρκεια του lockdown οπότε και "καθάρισε" ο αέρας, κυρίως μέσα στις μεγαλουπόλεις, από τον περιορισμό των μεταφορών και της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Το γεγονός που διαπιστώθηκε σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνει και μελέτη του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ το οποίο ανέλυσε δεδομένα για την ποιότητα του αέρα και την ενέργεια στην προ και μετά την Covid-19 εποχή στην Ελλάδα. Η μελέτη που εκπονήθηκε από την Δρ Θεοδώρα Σλίνη του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκο Μουσιόπουλο, θα παρουσιαστεί στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Ποιότητας Αέρα - Επιστήμη και Εφαρμογή που αρχίζει αύριο στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ και στις εργασίες του θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από 40 χώρες.

Εγκλεισμός και ατμοσφαιρική ρύπανση

Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το 2020 και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια πτωτική τάση όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Το καλό είναι ότι αυξήθηκε και το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα κατά 12%. Το ενδιαφέρον βέβαια θα είναι να δούμε και τα στοιχεία του 2021-που δεν έχουν βγει ακόμη- αλλά και του 2022 οπότε και άρχισαν πλέον να κινούνται κανονικά τα πράγματα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Σλίνη προσθέτοντας ότι με τον περιορισμό της πανδημίας υπήρξε βελτίωση, ειδικά σε χώρες της Ασίας όπου είχαν σοβαρά προβλήματα με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Το βασικό είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε επιβάρυνση που μπορεί να προκληθεί. Στην πανδημία, το περιβάλλον πήρε μια στιγμιαία… ανάσα γιατί καθάρισαν κάποιες πόλεις αλλά από κει και πέρα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις καινούργιες πια συνθήκες» σημείωσε η κ.Σλίνη.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire της Αγγλίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που ολοκληρώνεται την πρώτη Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδρίες για επίκαιρα επιστημονικά θέματα, όπως αέρια ρύπανση και υγεία, καινοτόμοι αισθητήρες αέριας ρύπανσης, ναυτιλία και αέριοι ρύποι, εξασφάλιση ποιότητας αέρα με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΌΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΚΤΑ στο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ - Αιτήσεις Εδώ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΣΙΡΟΠΙ
Σοκαριστικό! Σιρόπι για τον βήχα ενδέχεται να συνδέεται με τον θάνατο δεκάδων παιδιών
Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 66, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Σοκαριστικό! Σιρόπι για τον βήχα ενδέχεται να συνδέεται με τον θάνατο δεκάδων παιδιών
Clumsies
Ποια είναι τα τρία ελληνικά μπαρ που περιλαμβάνονται στα 50 καλύτερα του κόσμου
Από τα τρία αυτά μπαρ, τα δύο εξ αυτών ήταν στη συγκεκριμένη λίστα ουκ ολίγες φορές, ενώ ένα πέτυχε τη συγκεκριμένη διάκριση για πρώτη φορά φέτος.
Ποια είναι τα τρία ελληνικά μπαρ που περιλαμβάνονται στα 50 καλύτερα του κόσμου
ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Εντυπωσιακή εικόνα- Ιστορική λήψη από το διάστημα
Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης) έχει μήκος 2.833 μέτρα και φαίνεται ξεκάθαρα από τον δορυφόρο, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι κολοσσιαία...
Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Εντυπωσιακή εικόνα- Ιστορική λήψη από το διάστημα
dimosio
Πότε κερδίζουν 1 έτος βαθμολογικής προαγωγής οι Δημόσιοι υπάλληλοι (Εγκύκλιος)
Διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείο Εσωτερικών για τη βαθμολογική προαγωγή των Δημοσίων υπαλλήλων κατά ένα έτος κατόπιν αξιολόγησης
Πότε κερδίζουν 1 έτος βαθμολογικής προαγωγής οι Δημόσιοι υπάλληλοι (Εγκύκλιος)