ΑΠΘ: Στιγμιαία...ανάσα πήρε το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Τι έδειξε μελέτη για τον αέρα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Μια στιγμιαία ανάσα φαίνεται πώς πήρε το ... περιβάλλον κατά τη διάρκεια του lockdown οπότε και "καθάρισε" ο αέρας, κυρίως μέσα στις μεγαλουπόλεις, από τον περιορισμό των μεταφορών και της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Το γεγονός που διαπιστώθηκε σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνει και μελέτη του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ το οποίο ανέλυσε δεδομένα για την ποιότητα του αέρα και την ενέργεια στην προ και μετά την Covid-19 εποχή στην Ελλάδα. Η μελέτη που εκπονήθηκε από την Δρ Θεοδώρα Σλίνη του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκο Μουσιόπουλο, θα παρουσιαστεί στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Ποιότητας Αέρα - Επιστήμη και Εφαρμογή που αρχίζει αύριο στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ και στις εργασίες του θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από 40 χώρες.

Εγκλεισμός και ατμοσφαιρική ρύπανση

Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το 2020 και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια πτωτική τάση όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Το καλό είναι ότι αυξήθηκε και το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα κατά 12%. Το ενδιαφέρον βέβαια θα είναι να δούμε και τα στοιχεία του 2021-που δεν έχουν βγει ακόμη- αλλά και του 2022 οπότε και άρχισαν πλέον να κινούνται κανονικά τα πράγματα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Σλίνη προσθέτοντας ότι με τον περιορισμό της πανδημίας υπήρξε βελτίωση, ειδικά σε χώρες της Ασίας όπου είχαν σοβαρά προβλήματα με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Το βασικό είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε επιβάρυνση που μπορεί να προκληθεί. Στην πανδημία, το περιβάλλον πήρε μια στιγμιαία… ανάσα γιατί καθάρισαν κάποιες πόλεις αλλά από κει και πέρα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις καινούργιες πια συνθήκες» σημείωσε η κ.Σλίνη.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire της Αγγλίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που ολοκληρώνεται την πρώτη Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδρίες για επίκαιρα επιστημονικά θέματα, όπως αέρια ρύπανση και υγεία, καινοτόμοι αισθητήρες αέριας ρύπανσης, ναυτιλία και αέριοι ρύποι, εξασφάλιση ποιότητας αέρα με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες: Ο μύθος των «εύκολων» θεμάτων και η σκληρή αλήθεια των μαθημάτων-καρμανιόλα
Με έναν τρόπο σχεδόν τεχνικό, η δυσκολία ρυθμίζεται ώστε να παράγεται μια συγκεκριμένη εικόνα: λίγοι άριστοι, αρκετοί μέτριοι και πολλοί που μένουν...
Πανελλήνιες: Ο μύθος των «εύκολων» θεμάτων και η σκληρή αλήθεια των μαθημάτων-καρμανιόλα
mitera-paidia-oikogeneia.jpg
Συντάξεις μητέρων ανηλίκων: Πότε «κλειδώνει» η έξοδος και πότε οδηγεί στα 67
Οι κρίσιμες ημερομηνίες, οι 5.500 ημέρες ασφάλισης και τα συχνά λάθη που στερούν τα ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης
Συντάξεις μητέρων ανηλίκων: Πότε «κλειδώνει» η έξοδος και πότε οδηγεί στα 67
aeroplano-aerodromio-ypa-taksidi.jpg
Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το DiscoverEU
Ποιοι δικαιούνται το «χρυσό εισιτήριο» της ΕΕ και μέχρι πότε μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο δημοφιλές πρόγραμμα
Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το DiscoverEU
Καιρός, σκόνη, κακοκαιρία, πρόγνωση καιρού
Ο καιρός σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο: Τι αναμένουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και λασποβροχών επιμένει – Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία, η πρόγνωση για το διήμερο
Ο καιρός σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο: Τι αναμένουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη