Κορονοϊός- Έρευνα: Και τα παιδιά έως 14 ετών κινδυνεύουν από long Covid-19
Σύμφωνα με μεγάλη δανική μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες των παιδιών με Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα δύο μήνες μετά την αρχική λοίμωξη

Τα παιδιά έως 14 ετών που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό μπορούν επίσης -όπως οι ενήλικες- να εμφανίσουν μακρά Covid-19 με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον για δύο μήνες, όπως επιβεβαιώνει μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της διεθνώς γι' αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σελίνα Κίκενμποργκ Μπεργκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 παιδιά 0-14 ετών με θετικό τεστ κορονοϊού, καθώς και για 33.000 παιδιά χωρίς Covid-19 (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαπιστώθηκε ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες των παιδιών με Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα δύο μήνες μετά την αρχική λοίμωξη: Τα ποσοστά μακράς Covid-19 ήταν 40% στις ηλικίες 0-3 ετών, 38% στις ηλικίες 4-11 ετών και 46% στις ηλικίες 12-14 ετών. Τα αντίστοιχα χαμηλότερα ποσοστά ήταν 27%, 34% και 41% για τα παιδιά χωρίς Covid-19.

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες πάνω στη μακρόχρονη Covid-19 είχαν εστιάσει σε ενήλικες και εφήβους. Ορισμένα συμπτώματα (εναλλαγές ψυχικής διάθεσης, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, κόπωση κ.ά.) μπορεί να εμφανιστούν και σε παιδιά χωρίς Covid-19, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι τέτοια συμπτώματα συμβαίνουν κάπως συχνότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα παιδιά που προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από τον κορονοϊό.

Τα συχνότερα παρατεταμένα συμπτώματα Covid-19 στις ηλικίες 0-3 ετών ήταν οι διαταραχές ψυχικής διάθεσης, τα εξανθήματα και οι στομαχόπονοι, στις ηλικίες 4-11 ετών οι εναλλαγές διάθεσης, οι δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης και τα εξανθήματα, ενώ στις ηλικίες 12-14 ετών η κόπωση, οι διαταραχές διάθεσης και η δυσκολία μνήμης και συγκέντρωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πεζεσκιαν
Σκληρή απάντηση Πεζεσκιάν στον Τραμπ: «Όνειρο η άνευ όρων παράδοση του Ιράν»
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για διπλωματία και ζητά συγγνώμη από γειτονικές χώρες, την ώρα που η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει υψηλή
Σκληρή απάντηση Πεζεσκιάν στον Τραμπ: «Όνειρο η άνευ όρων παράδοση του Ιράν»
peripoliko
Τραγωδία στην Τρίπολη: Γυναίκα αστυνομικός έχασε τη ζωή της από πυροβολισμό μέσα στο σπίτι της
Μυστήριο γύρω από τις συνθήκες του περιστατικού – Στο διαμέρισμα βρίσκονταν ο σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά
Τραγωδία στην Τρίπολη: Γυναίκα αστυνομικός έχασε τη ζωή της από πυροβολισμό μέσα στο σπίτι της
ελμε καλλιθεας νεασ σμυρνης μοσχατου
Εκπαιδευτικοί Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου: Δράσεις για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου
Η Μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι προϊόν. Η Παιδεία ανήκει σε όλους.
Εκπαιδευτικοί Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου: Δράσεις για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου