ΟΗΕ: Απαγόρευσε τα ταξίδια σε αξιωματούχους των Ταλιμπάν, αρμόδιους για την Παιδεία
Ο ΟΗΕ απαγόρευσε τα ταξίδια σε δύο αξιωματούχους των Ταλιμπάν που είναι αρμόδιοι για την Παιδεία, σε αντίποινα για τη δραματική μείωση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών από το καθεστώς τους

Ο ΟΗΕ απαγόρευσε σήμερα τα ταξίδια σε δύο υπουργούς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν που είναι αρμόδιοι για την Παιδεία, σε αντίποινα για τη δραματική μείωση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών από το καθεστώς τους, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.

Ο ΟΗΕ αποφάσισε να παρατείνει για τουλάχιστον δύο μήνες εξαίρεση από την απαγόρευση των ταξιδίων, η οποία ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες για να επιτρέπει στους Ταλιμπάν να συναντούν αξιωματούχους άλλων χωρών στο εξωτερικό. Η ισχύς της εξέπνεε τη Δευτέρα και αφορούσε μέχρι σήμερα 15 αξιωματούχους των Ταλιμπάν.

Ωστόσο ο ΟΗΕ απέκλεισε από τον κατάλογο αυτών που ωφελούνται από την εξαίρεση τον Σάιντ Άχμαντ Σάιντχελ, προσωρινό υφυπουργό Παιδείας, και τον Άμπντουλ Μπάκι Μπασίρ Αουάλ Σαχ, επίσης γνωστό ως Άμπντουλ Μπάκι Χακάνι, προσωρινό υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης, διευκρίνισε διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στους δύο υπουργούς απαγορεύεται εφεξής να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, σε ένα πρώτο μέτρο αντιποίνων του ΟΗΕ στα μέτρα που έχει επιβάλει το καθεστώς τους στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο που ξανανέβηκε στην εξουσία, περιορίζοντας κυρίως την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην εργασία και στην εκπαίδευση.

«Η απόφαση αυτή είναι επιφανειακή και άδικη. Το μόνο που κάνουν οι αποφάσεις αυτού του είδους είναι να καθιστούν πιο κρίσιμη την κατάσταση», αντέδρασε ο Λουτφούλαχ Χαΐρκουα, υφυπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν.

Η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για το Αφγανιστάν, στην οποία εκπροσωπούνται τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ αυτών, επετεύχθη συμβιβασμός για παράταση της εξαίρεσης για 13 αξιωματούχους των Ταλιμπάν για "60+30 μέρες", διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν, κάποιες χώρες τάσσονταν υπέρ της αναστολής της εξαίρεσης για όλους τους αξιωματούχους των Ταλιμπάν. Ωστόσο κάποιες άλλες δεν ενέκριναν την υιοθέτηση σκληρής γραμμής, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η εξαίρεση θα παραταθεί αυτομάτως για τους 13 κατά τον τρίτο μήνα "εκτός κι αν ένα κράτος μέλος του Συμβουλίου αντιταχθεί", διευκρίνισε επίσης διπλωματική πηγή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΟΠΥΥ
ΕΟΠΥΥ: Επίδομα 200 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται και πώς υποβάλλεται η αίτηση
Η αποζημίωση αφορά ασφαλισμένους με αναπηρία 67% και άνω λόγω σοβαρών παθήσεων. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026
ΕΟΠΥΥ: Επίδομα 200 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται και πώς υποβάλλεται η αίτηση
pota
Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για τους μύθους γύρω από το αλκοόλ
Ερευνητές αποδομούν τους πιο διαδεδομένους μύθους και εξηγούν γιατί, στην πραγματικότητα, κανένα αλκοολούχο ποτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί...
Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για τους μύθους γύρω από το αλκοόλ
soutzoukakia-smirneika1-696x463.jpg
Σουτζουκάκια Σμυρναίικα: Μια παραδοσιακή γεύση που γεμίζει το σπίτι με Ανατολίτικα αρώματα
Αφράτα, πικάντικα και γεμάτα άρωμα κύμινου, τα σουτζουκάκια Σμυρναίικα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της μικρασιατικής κουζίνας.
Σουτζουκάκια Σμυρναίικα: Μια παραδοσιακή γεύση που γεμίζει το σπίτι με Ανατολίτικα αρώματα