nato souidia
Αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ θα υποβάλει η Σουηδία, όπως ανακοίνωσε επίσημα η πρωθυπουργός της χώρας

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή της αποφάσισε να προχωρήσει επίσημα σε αίτηση προς το ΝΑΤΟ ώστε η χώρα να ενταχθεί ως πλήρες μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί από μόνη της μια «απειλή», αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών.

Για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες που δεν εντάχθηκαν ποτέ στη Συμμαχία ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η στροφή 180 μοιρών να είναι το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εκλαμβάνεται ως απειλή από τους γείτονές της.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (...) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στον οποίο συμμετέχουν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

48 νέες θέσεις Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών ενηλίκων

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

psifiako_frontistirio
Ψηφιακό Φροντιστήριο: Τι αλλάζει στα κριτήρια για την επιλογή εκπαιδευτικών
Τροποποίηση κριτηρίων για την επιλογή εκπαιδευτικών στο Ψηφιακό Φροντιστήριο - Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ
Ψηφιακό Φροντιστήριο: Τι αλλάζει στα κριτήρια για την επιλογή εκπαιδευτικών