stockholm
Αποστολή στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης και όλα τα αξιοθέατα της, καθώς και το μουσείο που φιλοξενεί το πιο όμορφα διατηρημένο πλοίο (βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι) του 17ου αιώνα στον κόσμο, το περίφημο Vasa Museum

Η Στοκχόλμη είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό αστική περιοχή στις Βόρειες Χώρες· 975.000 άνθρωποι ζουν στον δήμο, 1,6 εκατομμύρια στην αστική περιοχή και 2,4 εκατομμύρια στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Η πόλη εκτείνεται σε δεκατέσσερα νησιά, εκεί όπου η λίμνη Μέλαρεν εισρέει στη Βαλτική Θάλασσα. Έξω από την πόλη στα ανατολικά, και κατά μήκος της ακτής, βρίσκεται η αλυσίδα νησιών του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης. Η περιοχή έχει κατοικηθεί από τη Λίθινη Εποχή, την 6η χιλιετία π.Χ. και ιδρύθηκε ως πόλη το 1252 από το Σουηδό ηγεμόνα Μπίργιερ Γιαρλ. Είναι επίσης έδρα της περιφέρειας της Στοκχόλμης.

Η Στοκχόλμη είναι το πολιτιστικό, ενημερωτικό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Σουηδίας. Η περιφέρεια της Στοκχόλμης αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας[3] και ανήκει στις 10 πρώτες περιοχές της Ευρώπης ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Είναι μια σημαντική παγκόσμια πόλη και το κύριο κέντρο εδρών των εταιρειών της περιοχής της Σκανδιναβίας.

Η πόλη φιλοξενεί μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως η Σχολή Οικονομικών της Στοκχόλμης, το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (KTH). Διοργανώνει κάθε χρόνο τις τελετές απονομής και τα συμπόσια των βραβείων Νόμπελ στο Μέγαρο Μουσικής και στο Δημαρχείο της.

Ένα από τα πιο βραβευμένα μουσεία της πόλης, το Μουσείο Βάσα, δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες από τα μη-καλλιτεχνικά μουσεία σε όλη τη Σκανδιναβία. Το μετρό της Στοκχόλμης, που λειτούργησε το 1950, είναι γνωστό για τη διακόσμηση των σταθμών του και έχει ονομαστεί η μεγαλύτερη πινακοθήκη τέχνης στον κόσμο.

Το παρακάτω βίντεο είναι του Θανάση Ταβλαράκη, από την αποστολή στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης και όλα τα αξιοθέατα της, καθώς και το μουσείο που φιλοξενεί το πιο όμορφα διατηρημένο πλοίο (βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι) του 17ου αιώνα στον κόσμο, το περίφημο Vasa Museum:

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιολαντα
Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Θα ήταν έως και 30 εργαζόμενοι στη βάρδια, αν δεν είχε προηγηθεί η κοπή πίτας
Στη νυχτερινή βάρδια βρίσκονταν μόλις 13 εργαζόμενοι αντί για περίπου 30 – Η κοπή της πίτας ενδέχεται να απέτρεψε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία
Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Θα ήταν έως και 30 εργαζόμενοι στη βάρδια, αν δεν είχε προηγηθεί η κοπή πίτας